Ga direct naar inhoud

Koude Oorlog Weekend op Fort Nieuwersluis

Koude Oorlog Weekend op Fort Nieuwersluis

Waar

Fort Nieuwersluis

Vertrekpunt

Fort Nieuwersluis

Rijksstraatweg 7B
3631AA Nieuwersluis

Kosten

Volwassen
  • Normaal: Gratis
  • Ledenprijs: Gratis
Kinderen t/m 12 jaar
  • Normaal: Gratis
  • Ledenprijs: Gratis
Activiteit

Koude Oorlog Weekend op Fort Nieuwersluis

Cultureel erfgoed uit de Koude Oorlog staat centraal tijdens het Koude Oorlog Weekend op 22 en 23 oktober aanstaande. Daarom zal Natuurmonumenten op zondag 23 oktober de deuren van de commandopost van de Bescherming Bevolking in Fort Nieuwersluis openen. Tussen 11:00  en 16:00 uur is jong en oud welkom om kennis te maken met dit cultureel erfgoed uit de Koude Oorlog. Ook elders in het land kunnen tijdens deze openstellingsdagen objecten, musea en bunkers bezocht worden. 

Zestig jaar na de Cubacrisis

Het landelijke Koude Oorlog Weekend wordt georganiseerd door Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog (CEKO). De directe aanleiding voor het Koude Oorlog Weekend is de Cubacrisis, die 60 jaar geleden plaatsvond. Kijk voor meer informatie op www.forten.nl.



Beleef de Bescherming Bevolking

Op Fort Nieuwersluis staan op zondag 23 oktober van 11:00 tot 16:00 uur fortengidsen klaar die bezoekers rondleiden in de commandopost van de Bescherming Bevolking. De Bescherming Bevolking was een civiele beschermingsorganisatie, bemand door vrijwilligers, die de bevolking zou waarschuwen en hulp zou verlenen in geval van een kernoorlog of andere calamiteiten. In de commandopost oefenden de medewerkers op een mogelijke atoomaanval. Hoe dat ging kunnen bezoekers zelf beleven door middel van een visueel hoorspel. Ook mag je een kijkje nemen in de kantine, slaapzaal en technische ruimte van de commandopost. 



Koude Oorlog

De Koude Oorlog (1945-1991) was een periode van gewapende vrede, na de Tweede Wereldoorlog, tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie, en hun verschillende bondgenoten. De Amerikanen en de Britten vreesden dat Oost-Europa helemaal onder de invloed van de Sovjet-Unie zou komen. Wat ook als een gevaar gezien werd, was het aan de macht komen van communistische partijen in de democratieën van West-Europa. In de periode 1948–1953 was de Koude Oorlog op zijn hoogtepunt. In oktober 1962 werd het met de Cubaanse rakettencrisis zelfs bijna echt oorlog tussen de VS en de Sovjet Unie. Inmiddels is de Koude Oorlog voorbij.

 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid