Natuurgebied

Fort Nieuwersluis

  Fort Nieuwersluis

  Welkom in Fort Nieuwersluis

  Fort Nieuwersluis is een unieke plek! Niet alleen omdat het dorp onderdeel uitmaakte van zowel de Oude als de Nieuwe Hollandse Waterlinie, maar ook omdat je hier een prachtige combinatie tussen cultuur en natuur vindt. Op een rondje over het fort scharrelt er regelmatig een fazant door het gras of flitst er een ijsvogel voorbij. Al wandelend kom je langs tastbare herinneringen uit verschillende perioden uit de geschiedenis van Nieuwersluis. Je passeert het torenfort, de kazerne en remises, de kokerschietbaan en de commandopost van de Bescherming Bevolking.

  Boswachter Olga Ekelenkamp
  Olga Ekelenkamp

  Boswachter van dit gebied

  Meer over Fort Nieuwersluis
 • Nieuws
 • Over het gebied

  Open Monumentendag op Fort Nieuwersluis - zondag 13 september 2020

  Natuurmonumenten opent op zondag 13 september de deuren van Fort Nieuwersluis. Ontdek samen met een fortengids het boeiende verhaal van dit fort én bezoek 'Beleef de BB'. Door middel van dit hoor- en kijkspel in de commandopost van de Bescherming Bevolking maak je een oefening van de BB uit de tijd van de Koude Oorlog mee. Vanwege het Corona-virus werken we dit jaar met tijdsloten en gereserveerde kaarten (gratis). Boek je kaartje via onze website

  Veelbewogen geschiedenis

  Op Fort Nieuwersluis komt de veelbewogen geschiedenis van dit kleine dorpje tot leven. Door haar strategische locatie maakte Nieuwersluis deel uit van de Oude Hollandse Waterlinie en later de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dikke kans dat deze waterlinie dit jaar door UNESCO wordt toegevoegd aan de Stelling van Amsterdam. Dan zullen beide waterlinies samen één werelderfgoed vormen. 

  De Nieuwe Hollandse Waterlinie beschermde in de 19e eeuw de steden in Utrecht en Holland. Halverwege de negentiende eeuw is op Fort Nieuwersluis een torenfort gebouwd. Later zijn er aarden wallen, geschutsopstellingen, een bomvrije kazerne en drie remises toegevoegd.

  Commandopost van de Bescherming Bevolking

  Tijdens de Koude Oorlog was Fort Nieuwersluis ingericht als commandopost van de Bescherming Bevolking (BB). Dit was een civiele beschermingsorganisatie, bemand door vrijwilligers, die de bevolking zou waarschuwen in geval van een kernoorlog of andere calamiteiten. Overal in het land bouwde men atoombestendige commandoposten. Hier oefenden vrijwilligers in het alarmeren van de bevolking tijdens een aanval met atoomwapens,  biologische of chemische wapens. Ook trainden ze in het aansturen van de hulpverlening aan slachtoffers. Vanaf deze zomer kun je door middel van een hoor- en kijkspel ervaren hoe zo’n oefening van de Bescherming Bevolking verliep.

  Wil je hele commandopost bekijken? Onder begeleiding van de gids mag je een kijkje nemen op de plek, waar de BB-leden destijds sliepen, aten en werkten. 

  Historie en natuur komen samen

  Geschiedenis en natuur komen samen op deze unieke plek. In 1996 is het fort overgedragen aan Natuurmonumenten en sinds die tijd heeft de natuur haar gang kunnen gaan. Waar vroeger soldaten verbleven of kanonnen werden opgeslagen, overwinteren nu vleermuizen. Ook ringslangen, ijsvogels en fazanten vinden een thuis op het fortterrein. Omdat er duinzand is gebruikt als fundering vind je nog steeds typische duinplanten terug op het fort. Op het terrein staan veel meidoornstruiken. Die zijn aangeplant als ‘prikkeldraad’.

  Keukenkazerne

  Wat deze plek ook uniek maakt: je kunt bij de Kazernekeuken -binnen, op het terras óf in de hangmat- goede koffie en thee met heerlijke taartjes of een lekkere lunch bestellen.

  Ga mee op ontdekkingstocht

  Wil je dit bijzondere fort ontdekken onder begeleiding van een fortengids? Ga dan mee met een rondleiding over Fort Nieuwersluis. Via de site kun je hiervoor kaarten reserveren. Ben je op zoek naar een leuke en leerzame invulling voor een bedrijfsuitje of familiedag? Meer informatie kun je krijgen via Olga Ekelenkamp, boswachter Communicatie & Beleven, [email protected] 


  Open Monumentendag 2020 op Fort Nieuwersluis

  Beleef de Bescherming Bevolking op zondag 13 september 2020

  Primeur op Fort Nieuwersluis! Op zondag 13 september opent Natuurmonumenten ‘Beleef de BB’ voor het publiek. 'Beleef de BB' is een hoor- en kijkspel waarin je kunt ervaren hoe een oefening in de commandopost van de Bescherming Bevolking verliep. Vanwege het Corona-virus werken we met tijdsloten en gereserveerde kaarten. Boek zo snel mogelijk jouw kaartjes!

  Boek kaarten voor Open Monumentendag 2020

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Verkennen

  Fort Nieuwersluis

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo