Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Fort Nieuwersluis

  Fort Nieuwersluis

  Welkom in Fort Nieuwersluis

  Fort Nieuwersluis is een unieke plek! Niet alleen omdat het dorp onderdeel uitmaakte van zowel de Oude als de Nieuwe Hollandse Waterlinie, maar ook omdat je hier een prachtige combinatie tussen cultuur en natuur vindt. Op een rondje over het fort scharrelt er regelmatig een fazant door het gras of flitst er een ijsvogel voorbij. Al wandelend kom je langs tastbare herinneringen uit verschillende perioden uit de geschiedenis van Nieuwersluis. Je passeert het torenfort, de kazerne en remises, de kokerschietbaan en de commandopost van de Bescherming Bevolking.

  Boswachter Olga Ekelenkamp
  Olga Ekelenkamp

  Boswachter van dit gebied

  Meer over Fort Nieuwersluis

  Over het gebied

  Veelbewogen geschiedenis

  Op Fort Nieuwersluis komt de veelbewogen geschiedenis van dit kleine dorpje tot leven. Door haar strategische locatie maakte Nieuwersluis deel uit van de Oude Hollandse Waterlinie en later de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Nieuwe Hollandse Waterlinie beschermde in de 19e eeuw de steden in Utrecht en Holland. Halverwege de negentiende eeuw is op Fort Nieuwersluis een torenfort gebouwd. Later zijn er aarden wallen, geschutsopstellingen, een bomvrije kazerne en drie remises toegevoegd.

  UNESCO Werelderfgoed

  Fort Nieuwersluis maakt deel uit van het UNESCO Werelderfgoed. Het Werelderfgoedcomité heeft op 26 juli 2021 besloten om de Nieuwe Hollandse Waterlinie de werelderfgoedstatus te verlenen. Samen met de Stelling van Amsterdam, die al sinds 1996 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed staat, vormen ze de Hollandse Waterlinies.

  Commandopost van de Bescherming Bevolking

  Tijdens de Koude Oorlog was Fort Nieuwersluis ingericht als commandopost van de Bescherming Bevolking (BB). Dit was een civiele beschermingsorganisatie, bemand door vrijwilligers, die de bevolking zou waarschuwen in geval van een kernoorlog of andere calamiteiten. Overal in het land bouwde men atoombestendige commandoposten. Hier oefenden vrijwilligers in het alarmeren van de bevolking tijdens een aanval met atoomwapens,  biologische of chemische wapens. Ook trainden ze in het aansturen van de hulpverlening aan slachtoffers. 

  Elke week (op woensdag, donderdag, vrijdag en zondag) kun je tijdens een bezoek aan Fort Nieuwersluis een kijkje nemen in een deel in de commandopost. In ‘Beleef de BB’ kun je ervaren hoe een bomoefening van de Bescherming Bevolking verliep.

  Wil je hele commandopost bekijken? Onder begeleiding van de gids mag je een kijkje nemen op de plek, waar de BB-leden destijds sliepen, aten en werkten. 

  Historie en natuur komen samen

  Geschiedenis en natuur komen samen op deze unieke plek. In 1996 is het fort overgedragen aan Natuurmonumenten en sinds die tijd heeft de natuur haar gang kunnen gaan. Waar vroeger soldaten verbleven of kanonnen werden opgeslagen, overwinteren nu vleermuizen. Ook ringslangen, ijsvogels en fazanten vinden een thuis op het fortterrein. Omdat er duinzand is gebruikt als fundering vind je nog steeds typische duinplanten terug op het fort. Op het terrein staan veel meidoornstruiken. Die zijn aangeplant als ‘prikkeldraad’.

  Kazernekeuken

  Wat deze plek ook uniek maakt: je kunt bij de Kazernekeuken -binnen, op het terras óf in de hangmat- goede koffie en thee met heerlijke taartjes of een lekkere lunch bestellen. Wil je een reservering maken voor de Kazernekeuken of bijeenkomst, feestje of vergadering organiseren op Fort Nieuwersluis, eventueel in combinatie met een rondleiding? Neem dan contact op met de ondernemer op Fort Nieuwersluis.

  Ga mee op ontdekkingstocht

  Wil je dit bijzondere fort ontdekken onder begeleiding van een fortengids? Ga dan mee met een rondleiding over Fort Nieuwersluis. Via de site kun je hiervoor kaarten reserveren. Ben je op zoek naar een leuke en leerzame invulling voor een bedrijfsuitje of familiedag? Meer informatie kun je krijgen via Olga Ekelenkamp, boswachter Communicatie & Beleven, [email protected]   

  Fort Nieuwersluis

  Agenda

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Fort Nieuwersluis

  Nieuws

  Direct naar

  Fort Nieuwersluis

  Wat wij hier doen

  Natuurmonumenten als erfgoedbeheerder

  In Nederland is bijna elke vierkante meter gevormd door de mens. Natuur en cultuurhistorie zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom beschermt en behoudt Natuurmonumenten niet alleen natuurgebieden, maar ook cultureel erfgoed. Denk aan kastelen, landgoederen, schaapskooien, maar ook forten zoals Fort Nieuwersluis. Natuurmonumenten wil dit cultureel erfgoed duurzaam voor de toekomst behouden. Dat doen we in het geval van Fort Nieuwersluis door middel van exploitatie. We zoeken met zorg ondernemers die een meerwaarde zijn voor de toegankelijkheid en bij kunnen dragen aan de beleving van het cultureel erfgoed. Natuurmonumenten beheert de natuur op de forten met een grote groep enthousiaste beheervrijwilligers.