Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Fort Nieuwersluis

  Fort Nieuwersluis

  Welkom in Fort Nieuwersluis

  Bijzonder groen Werelderfgoed tussen Loenen en Breukelen. Fort Nieuwersluis is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Geopend tijdens excursies.

  Natuurmonumenten

  Boswachter van dit gebied

  Meer over Fort Nieuwersluis
  Ontdek de boeiende geschiedenis van Fort Nieuwersluis

  Open Monumentendag 2018 op Fort Nieuwersluis

  Kom tijdens de Open Monumentendagen op 8 en 9 september naar Fort Nieuwersluis. Op zaterdag staan er tussen 11:00 en 16:00 uur fortengidsen klaar om je rond te leiden door dit imposante gebouw.

  Oude Hollandse Waerlinie is inspiratie voor kunstenaarscollectief Vlasunie

  Dwaal door kunstinstallatie 'Dekmantel'

  Van 1 tot en met 9 september kun je achter het torenfort op Fort Nieuwersluis de kunstinstallatie 'Dekmantel' bezoeken. Verwonder je over de vaandels aan de kruizen, die strak in het gelid -als op een appèl- staan opgesteld en beluister de bijpassende gedichten.

  filter plus

  Over het gebied

  Fort Nieuwersluis ligt tussen Loenen en Breukelen. In de 19e eeuw was het fort onderdeel van een ingenieuze verdedigingslinie, de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tegenwoordig gebruiken vleermuizen het torenfort als overwinteringsplek. Op het binnenfort staan allerlei bijzondere planten zoals vogelmelk. Het fort is te bezoeken tijdens excursies.

  Geschiedenis van het fort

  Al in 1673 lag er op de plek van het huidige fort een versterking om de strategisch belangrijke sluis in de Vecht te bewaken. In de 19e eeuw wordt Fort Nieuwersluis onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze linie beschermde in de 19e eeuw de steden in Utrecht en Holland. Halverwege de negentiende eeuw is op Fort Nieuwersluis een torenfort gebouwd. Rond 1880 zijn aarden wallen, geschutsopstellingen, een bomvrije kazerne en drie remises toegevoegd.

  Ten tijde van de Koude Oorlog was het fort een commandopost van de BB (Bescherming Bevolking). Oude wandkaarten herinneren aan deze periode. Na 1987 is het fort nog een tijd gebruikt als commandopost van de Mobiele Colonnes.

  Planten en dieren op het fort

  Omdat voor de fundering van het fort zand is gebruikt, staan er andere planten dan je zou verwachten in deze omgeving. Je vindt hier bijvoorbeeld vogelmelk, kraailook en gewoon knoopkruid. Op het terrein zie je veel meidoornstruiken. Die zijn aangeplant als ‘prikkeldraad’. Aan de rand van het fort staan knotwilgen. De wortels hielden de aarden wallen vast en de wilgentenen werden gebruikt als brandhout in de keuken.

  Het torenfort is een mooie overwinteringsplek voor vleermuizen, waaronder de zeldzame baardvleermuis.

  Rondkijken op het fort

  Het fort is te bezoeken tijdens excursies. Ga naar excursies en openingsdagen.

  Wilt u eens iets anders doen met een familiefeest of personeelsuitje? Boek dan een besloten groepsexcursie. Er zijn ook speciale rondleidingen voor scholen. Bel daarvoor met boswachter Niels op 06 - 54295204 (tijdens kantooruren).

  Bezoekersinformatie

  Verkennen

  Fort Nieuwersluis, parkeerplaats Rijksstraatweg

  Rijksstraatweg 7B, 3631 AA Nieuwersluis

  Direct naar

  logo