Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Fort Nieuwersluis

  Fort Nieuwersluis

  Welkom in Fort Nieuwersluis

  Nieuwersluis heeft een rijke geschiedenis. Eeuwen geleden was het al een strategische locatie. Het is dan ook niet vreemd dat Nieuwersluis onderdeel uitmaakte van zowel de Oude als de Nieuwe Hollandse Waterlinie. En dat Fort Nieuwersluis in de Koude Oorlog is gebruikt als commandopost van de Bescherming Bevolking. Kom langs en geniet van deze verrassende oase van rust en natuur, waar de fazanten over de wallen paraderen en de ijsvogels over de gracht scheren.

  Je kunt een wandeling maken op of rond het fortterrein
  Bijzonder groen Werelderfgoed tussen Loenen en Breukelen. Fort Nieuwersluis is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Geopend tijdens excursies.

  Natuurmonumenten

  Boswachter van dit gebied

  Meer over Fort Nieuwersluis
 • Nieuws
 • Agenda
 • Over het gebied

  Fort Nieuwersluis ligt tussen Loenen en Breukelen. In de 19e eeuw was het fort onderdeel van een ingenieuze verdedigingslinie, de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tegenwoordig gebruiken vleermuizen het torenfort als overwinteringsplek. Op het binnenfort staan allerlei bijzondere planten zoals vogelmelk. Het fort is te bezoeken tijdens excursies.

  Geschiedenis van het fort

  Al in 1673 lag er op de plek van het huidige fort een versterking om de strategisch belangrijke sluis in de Vecht te bewaken. In de 19e eeuw wordt Fort Nieuwersluis onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze linie beschermde in de 19e eeuw de steden in Utrecht en Holland. Halverwege de negentiende eeuw is op Fort Nieuwersluis een torenfort gebouwd. Rond 1880 zijn aarden wallen, geschutsopstellingen, een bomvrije kazerne en drie remises toegevoegd.

  Ten tijde van de Koude Oorlog was het fort een commandopost van de BB (Bescherming Bevolking). Oude wandkaarten herinneren aan deze periode. Na 1987 is het fort nog een tijd gebruikt als commandopost van de Mobiele Colonnes.

  Planten en dieren op het fort

  Omdat voor de fundering van het fort zand is gebruikt, staan er andere planten dan je zou verwachten in deze omgeving. Je vindt hier bijvoorbeeld vogelmelk, kraailook en gewoon knoopkruid. Op het terrein zie je veel meidoornstruiken. Die zijn aangeplant als ‘prikkeldraad’. Aan de rand van het fort staan knotwilgen. De wortels hielden de aarden wallen vast en de wilgentenen werden gebruikt als brandhout in de keuken.

  Het torenfort is een mooie overwinteringsplek voor vleermuizen, waaronder de zeldzame baardvleermuis.

  Rondkijken op het fort

  Het fort is te bezoeken tijdens excursies. Ga naar excursies en openingsdagen.

  Wilt u eens iets anders doen met een familiefeest of personeelsuitje? Boek dan een besloten groepsexcursie. Er zijn ook speciale rondleidingen voor scholen. Bel daarvoor met boswachter Niels op 06 - 54295204 (tijdens kantooruren).

  Open Monumentendag Special op 26 oktober 2019

  Koude Oorlog op Fort Nieuwersluis

  Provincie Utrecht organiseert in het themajaar 'Koude Oorlog' de Open Monumentendag Special op zaterdag 26 oktober. Op deze dag kunnen mensen allerlei locaties in de provincie bezoeken die tijdens de Koude Oorlog een functie hadden. In een vleugel van Fort Nieuwersluis was vanaf 1963 ingericht als commandopost van de Bescherming Bevolking.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Verkennen

  Fort Nieuwersluis

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo