Ga direct naar inhoud
Nieuws

Beheer in het Stammenderbos van start

06 oktober 2023 | Bianca de Craen

Het Stammenderbos bij Sweikhuizen is een beuken-eikenbos met eeuwenoude bomen. In de herfst hangt het bladerdek als een gouden deken boven de enorme beukenstammen op de steile hellingen. In dit prachtige bos leven veel planten en dieren, waaronder spechten, vleermuizen, dassen en wilde zwijnen. Om die soortenrijkdom voor de toekomst te behouden, voert Natuurmonumenten vanaf november 2023 werkzaamheden uit. Lees hieronder wat we allemaal gaan doen.

Een groep dassen bovenop hun dassenburcht

Een gezond beuken-eikenbos

In het beuken-eikenbos groeien steeds meer exoten. Dat zijn boomsoorten die van nature niet in dit gebied voorkomen. In het Stammanderbos zijn dat bijvoorbeeld Amerikaanse eik, Amerikaanse vogelkers, larix, populier en fijnspar. Ieder jaar halen we een deel van de exoten weg en planten we inheemse bomen aan. Dat zijn bomen die hier wél van nature voorkomen. 

Ook dode en zieke bomen halen we weg. Net als berken en essen op plekken waar te veel van deze boomsoorten groeien. Op termijn ontstaat daardoor weer een gemengd, inheems beuken-eikenbos. Zo’n bos is beter bestand tegen ziektes en stormen. Niet alle boomsoorten zijn namelijk voor dezelfde ziektes vatbaar. Bovendien is zo’n gevarieerd bos een prettig leefgebied voor inheemse planten en dieren. En heerlijk om in te wandelen en even helemaal tot rust te komen!

 

Drie jonge wilde zwijnen op pad

Klaar voor de toekomst

De werkzaamheden in het Stammenderbos maken deel uit van het Programma Natuur en de subsidieregeling Natura 2000-gebieden. Daarmee willen provincie en Rijk, samen met natuurorganisaties zoals Natuurmonumenten, kwetsbare natuurgebieden herstellen en versterken. 

Wat we precies gaan doen, is op basis van vooronderzoek en overleg met experts bepaald. Onze toekomstvisie voor het gebied is daardoor doelgericht en goed onderbouwd. Natuurmonumenten grijpt hierdoor heel gericht in om natuurgebieden veerkrachtiger te maken.

Ga je mee op excursie?

Benieuwd waar we precies aan het werk gaan? Meld je dan aan voor de publieksexcursie op woensdag 15 november van 13.00 tot 14.30. Samen met de boswachter wandel je langs een aantal plekken waar Natuurmonumenten de komende tijd werkzaamheden verricht. De boswachter legt uit wat we gaan doen en waarom. En welke bijzondere planten en dieren van ons werk profiteren. Kijk hier voor meer informatie.

Bianca de Craen
Bianca de Craen