Ga direct naar inhoud
Nieuws

Hooien in de hitte

20 juli 2022 | Paul Wijenberg

Hartje zomer betekent van oudsher: hooien van de gemaaide grassen! Goed als voer voor de dieren maar ook om de natuur betere kansen te bieden. Dat gebeurde ook tijdens tropische temperaturen nabij de Mulderplas.

Kom een dagje hooien!

Hard werken

Afgelopen week was het erg heet maar was het ook tijd om de graslanden te maaien en te hooien. Dat vond ook plaats op de velden naast de beek of op de hellingen in het Geleenbeekdal. Vroeger maakte men er in het veld nog de hooimijten op stokken mee of werd de grote hooimijt naast de boerderij vanaf de boerenkar handmatig door de familie gevuld en reikte het hijs-dak van de mijt tot in de nok. Tegenwoordig ligt dat anders. De boer laat door het loonbedrijf de grote oppervlaktes snel maaien die er in een handomdraai de grote rollen of balen wintervoer van maken.

Hooien als onderdeel van ons beheer

Natuurmonumenten beheert ook de nodige graslanden en kiest anders. Wij proberen door tijdig maaien en afvoeren van het maaisel de bloemen en kruiden als de koekoeksbloem, bittere veldkers, kale jonker en grasklokje  extra groeikansen te bieden. Uiteraard is het maaisel ook geschikt als dierenvoer maar dat afvoeren is ook bedoeld om de kringloop van bloem, insect, vogel en zoogdier te versterken. Oftewel: meer soortenrijkdom in flora en fauna, biodiversiteit, in het landschap bewerkstelligen.

Hooien in beeld

In de gebieden nabij de Mulderplas waren de hardwerkende medewerkers met de onmisbare hulp van vrijwilligers druk doende om in de brandende zon de gemaaide grassen te verzamelen en op te laden. Dat zie je met een muisklik op deze weblink. Menige zweetdruppel  stortte op de grond en droeg in het klein bij aan bevochtiging van de droge landerijen. Hulde aan de harde werkers en dank namens de dieren en planten in het gebied. 

Paul Wijenberg
Paul Wijenberg