Ga direct naar inhoud
Nieuws

Samenwerking Natuurmonumenten en Plök voor voedselbos Absbroek

12 februari 2023 | Bianca de Craen

Zaterdag 14 januari was het dan zover, de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen Plök en Natuurmonumenten! De twee organisaties slaan de handen ineen om het voedselbos in Absbroek verder te ontwikkelen. Meer natuurlijker, meer zelfvoorzienend… dat is waar beide partijen elkaar hebben gevonden.

Samenwerking vastgelegd!

Enthousiasme voorop!

Het was een wat druilerige dag, maar dat kon het enthousiasme niet temperen. Na een gezellige, interessante rondleiding van Plök, waarbij uitleg werd gegeven over hun werkzaamheden in de boomgaard en het voedselbos, ging het gezelschap verder naar de warme en droge kantine van de tennisvereniging in Munstergeleen. Onder het genot van een hapje en een drankje, werd de samenwerkingsovereenkomst tussen Natuurmonumenten en Plök ondertekend door boswachter Mark Luijten van Natuurmonumenten en Henk Thuis van Plök. 



Plök en Natuurmonumenten

Plök ontfermt zich met liefde over de verschillende fruitboomgaarden in de gemeente Sittard-Geleen. Zo doen ze dat ook al enige jaren  over de boomgaarden van Natuurmonumenten in Absbroek. Met een enthousiaste groep vrijwilligers onderhouden ze de boomgaarden, oogsten het fruit en verwerken het tot o.a. jams, ciders en sappen. Met de verkoop van deze producten, organiseren zij weer diverse activiteiten om mensen en de natuur meer met elkaar te verbinden.



Voedselbos Absbroek

Vanuit de activiteiten van Plök ontstond het idee om een voedselbos te ontwikkelen in Absbroek. Dit voedselbos kan dan als demonstratie-voedselbos gaan dienen. Doel is om uitleg te kunnen geven over de basisprincipes van een voedselbos en wat dat kan betekenen voor onze toekomst. Diverse bomen, struiken en kruiden zullen verder aangeplant worden. Veel diversiteit, met als opbrengst veel natuurlijke, voedzame producten. Alles op een hele natuurlijke manier…… Juist waar beide organisaties voor staan.


Bianca de Craen
Bianca de Craen