Ga direct naar inhoud
Nieuws

Schoolkids helpen in het Absbroekbos

24 november 2021 | Paul Wijenberg

Voor de 5e keer hielpen een kleine 100 leerlingen van 3 naburige basisscholen de boswachters een handje met het beheer van het Absbroekbos. Voor deze Boswerkdag werd samengewerkt met o.a. het CNME-Centrum de Rollen , het IVN en Stichting SGL

Boswerkdag4

"Geef mij maar die uilenbek!", klonk het enthousiast uit de mond van een ferme knaap. Natuurlijk ging 't hier niet om het belangrijke gereedschap van die geheimzinnige nachtvogel maar om zo'n snoeischaar waarmee takken afgeknipt kunnen worden. Uitdagend gereedschap om de boswachters te helpen bij het werken in de natuur. Ze hadden er zin in!

Het IVN, het CNME-centrum de Rollen, Stichting SGL en Natuurmonumenten sloegen op dinsdag 9 november j.l. weer de handen in elkaar om de jaarlijkse Boswerkdag voor de schooljeugd tot een succes te maken. Na de onmisbare instructie over het veilig omgaan met gereedschap en de vallende boompjes trokken de jonge boswerkers onder begeleiding door het veel te vol gegroeide bosgedeelte. "Ja, doordat we hier de gemerkte bomen zagen en snoeien komt er weer meer licht en warmte in dit bos. De overblijvende bomen kunnen dan veel beter opgroeien. Dan zien we hier als we later groot en volwassen zijn allemaal bomen met dikkere stammen in plaats van een oerwoud met alleen maar sprietboompjes. Dat heeft de boswachter mij uitgelegd".  

De jeugd leert dus van jongs af aan het belang van onderhoud aan dit Absbroekbos. Daarbij leren ze ook om met elkaar samenwerken. Ook met onbekenden zoals met de mensen met een verstandelijke beperking die via de Stichting SGL uitgenodigd zijn. Verder leren beroepsmatige en vrijwillige medewerkers van de organiserende partners IVN, CNME de Rollen, SGL en Natuurmonumenten weer van elkaar om deze activiteit tot een prachtig succes te maken. En dat allemaal in het belang van de natuur dichtbij huis. Dank aan alle hulp en tot volgend jaar!

Paul Wijenberg
Paul Wijenberg