Ga direct naar inhoud

t Höfke

Boerderij Höfke is een vakwerkboerderij. Een streekeigen bouwstijl die bijna iconisch is voor het Zuid-Limburgse heuvelland.

t Höfke

Bron: Nederland in BeeldHöfke is een gehucht van vier boerderijen. Naamgever is boerderij Höfke zelf. In een inscriptie in een van de raamkozijnen is te zien dat het oudste gedeelte uit 1783 stamt. In de decennia erna groeit het uit tot de huidige omvang met drie vleugels die haaks op elkaar staan en een los bakhuis. De oudste onderdelen van de boerderij zijn uitgevoerd in vakwerk.

De oorspronkelijke constructie van het vakwerk is nog goed te zien: een geraamte van balken, waarbij de tussenruimten zijn opgevuld met vlechtwerk en leem. 'Vitselwerk' heet dit. In een later stadium komt vaak opvulling met baksteen in de plaats van het vitselwerk. Vakwerkbouw was eeuwenlang voor agrarische gebouwen de meest gangbare bouwwijze in Zuid-Limburg.

 

placeholder

Je eigen brood

Het bakhuis, ook in vakwerkbouw, herinnert aan de tijd dat boeren nog hun eigen brood bakten. Wegens brandgevaar gebeurde dat niet in de boerderij zelf, maar in een vrijstaand bakhuis op de rand van het erf.

  • Bouwjaar: 18e - 19e eeuw
  • Architect: Onbekend, Streekeigen bouwstijl
  • Status: Rijksmonument
placeholder
t Höfke