Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bezoek de open dag van de Volmolen

24 mei 2023 | Paul Wijenberg

De deuren van de Volmolen bij Epen staan op iedere 1e zaterdag van de maand voor u open. U wordt tijdens uw bezoek hartelijk ontvangen door de molenaar en molengidsen. Er is ook een informatiekraam van Natuurmonumenten. U kunt dan mee op excursie door het omliggende landschap.

Volmolen landschap

Open Huis

We openen iedere eerste zaterdag van de maand tussen 11.00u en 16.00u de deuren van de monumentale Volmolen. Daarmee krijgt u (gratis) de kans om deze prachtige watermolen van binnen te zien. De molenaar demonstreert u vol trots het prachtige ambacht van malen en de molengidsen vertellen u graag over het belang en de historie van het molengebouw. 

Excursie

U kunt deelnemen aan een excursie in het landschap rondom de molen. Dat kan op doorlopende tijden met een korte gebiedswandeling van 1 kilometer in de nabije omgeving. Deze is gratis en daarvoor kunt u zich ad-hoc melden bij de infostand van Natuurmonumenten naast het molengebouw. U kunt ook deelnemen aan de bijzondere klimaatwandeling met de boswachter. Tijdens deze uitgebreidere excursie krijgt u met voorbeelden in het terrein meer inzicht in de kansen die het landschap ons biedt om beter om te gaan met te hoge of te lage waterstanden in dit natuurgebied. Voor deze exclusieve excursie vragen we een deelnemersbijdrage en dient u zich via deze weblink vooraf aan te melden.

Een nieuwe toekomst

Het Volmolen-complex krijgt een waardige, duurzame toekomst. Zo gaan we de Volmolen van binnen herinrichten om het ambacht van graan malen en vollen nieuw leven in te blazen. Tegelijkertijd wordt daarbij de bezoekersontvangst sterk verbeterd en wordt het verhaal van het monument, het omliggende landschap en de klimaatbuffer Geuldal levendig uitgelegd. In het volgend jaar wordt de voormalige molenaarswoning verbouwd tot een tweetal unieke vakantiewoningen. Natuurmonumenten werkt hierbij samen met Buitenleven Vakanties en besteedt daarbij veel aandacht aan het behoud van het authentieke karakter van de gebouwen. Op deze manier hopen we het bijzondere monument voor nu en later te beschermen en te behouden. Uiteraard houden wij u gedurende dit jaar graag verder op de hoogte van deze ontwikkelingen.  

Paul Wijenberg
Paul Wijenberg