Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bloemrijk dotterbloemhooiland

03 juni 2021 | Bianca de Craen

Het dotterbloemhooiland in de buurt van Mechelen is nu prachtig in bloei: met dotterbloem, slanke sleutelbloem, bosbies, bittere veldkers, echte koekoeksbloem, moerasstreepzaad. Er vliegt ook van alles rond: namelijk klaverblauwtje en staartblauwtje. Dit is het best ontwikkelde hooiland in het Geuldal, samen met enkele die in het Mechelderbeekdal liggen (die bij Vijlen zijn gelegen).

Dotterbloemhooiland Mechelen

Nat voorjaar

De reden dat er nu dit jaar op dit hooiland zoveel wilde bloemen zijn, is in ieder geval een nat voorjaar (na meerdere droge voorjaren). We hebben een aantal jaren geleden ook geplagd zodat het dotterbloemhooiland kon uitbreiden. Ook het maaibeheer is iets aangepast. We zorgen er namelijk voor dat het maaisel niet meer zo lang blijft liggen.

Wandelroute

Wil je ook genieten van de bloemrijke graslanden langs de Geul? Hier is een wandelroute die je kunt volgen. https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/geuldal/route/dwars-door-het-geuldal  Tip: Doe waterdichte schoenen of laarzen aan, blijf op de paden, houd je (eventuele ) hond aan de lijn en neem je afval mee.

Red de insecten

Insecten leven ook in de bermen in planten en bloemen in jouw wijk. Roep je gemeente op om insect vriendelijker te worden en te stoppen met het rigoureus maaien. Dan krijgen planten de ruimte om te bloeien en insecten een plek om te leven. Samen roepen we alle gemeentes in Nederland op om insect vriendelijk te worden. Help je mee? Teken de petitie!

 

Bianca de Craen
Bianca de Craen