Ga direct naar inhoud
Nieuws

De Volmolen draait weer!

24 augustus 2022 | Paul Wijenberg

Eindelijk! Na bijna 2,5 jaar draait het rad van de Volmolen in Epen weer zijn rondjes. De afsluiting van een lange periode met renovatie- en herstel-werkzaamheden van de watergang vanaf de vistrap en aan het buiten- en binnenwerk van het molenmechanisme. Maar we zijn nog niet klaar....

Volmolen 2022

De Molen leeft weer!

Het imposante buitenrad van het rijksmonument draait nu "voor de Prins" en dat betekent dat hij draait zonder dat het ambachtelijke  binnenmechanisme verder aan het werk wordt gezet om bijv. te malen. Na allerlei checks door de vrijwillige  molenaars, medewerkers èn de molenbouwer kan het rad gelukkig weer veilig draaien, zonder verdere schade te veroorzaken. Uiteraard is dit een tijdelijke situatie want we willen het gehele mechanisme van de molen weer aan het werk zetten. Een molen die stil staat leidt tot andere soorten schade. Stilstand is achteruitgang....

Een mooie toekomst in het verschiet

Natuurmonumenten heeft als beheerder / eigenaar van de molen na de renovatie van muren en dakpartijen nog meer bijzondere plannen in het verschiet. De publieksfunctie van het rijksmonument zal versterkt worden en de molengebouwen krijgen een nieuwe functie. Momenteel worden interne verbouwingen in de molen ontwikkeld. Daarbij proberen we het ambachtelijk "vollen" weer als authentiek onderdeel van het molenmechanisme in ere te herstellen. Verder willen we het verhaal van de Volmolen op eigentijdse wijze aan de bezoeker vertellen. Daarbij hoort ook een bezoekersvriendelijke manier van de toegankelijkheid van het gebouw. Daarover word je in de komende periode verder geïnformeerd.

Openstelling

Helaas is het nog niet mogelijk om het molengebouw -zoals eerder- 2x per maand voor het publiek open te stellen. De interne verbouwingsplannen en enkele veiligheidsaspecten staan die regelmatige openstelling nog niet toe. We proberen tijdens de Limburgse Molendag op zondag 2 oktober de deurtjes van het molengebouw wel weer open te zetten voor het publiek. We komen daarop binnenkort terug.

Tot die tijd: geniet van de Volmolen als passeer- of rustpunt tijdens uw Geuldalse wandeling en....heb svp nog even geduld!  

Paul Wijenberg
Paul Wijenberg