Ga direct naar inhoud
Nieuws

Hazelmuis eindelijk wakker

04 april 2017 | Wilco Meijers

Eindelijk, na een lange winterslaap heeft de hazelmuis zijn oogjes geopend.

Hazelmuis eindelijk wakker

De hazelmuis behoort tot de slaapmuizen en gaat maar liefst zes maanden in winterslaap. In april ontwaakt hij en scharrelt dan ’s nachts rond door de gevarieerde bosranden van Zuid-Limburg. Overdag gaat hij weer onder zeil in een zelfgebouwd nestje.

Mini-aapje

De hazelmuis staat wel bekend als ons ‘mini-aapje’ uit Limburg: een aandoenlijk knaagdiertje met grote ogen, zachte vacht en poezelige pluimstaart. Je zou ‘m zo mee naar huis nemen, maar veel liever scharrelt dit zeldzame zoogdiertje door de gevarieerde bosranden van Zuid-Limburg.

Volleerde acrobaat

Alleen echte geluksvogels krijgen de hazelmuis onder ogen. Het beestje is in ons land niet alleen zeldzaam en beperkt verspreid, maar houdt zich ook bij voorkeur op tussen het gebladertje. Als volleerde acrobaat bengelt hij tussen de takken, handig gebruik makend van zijn bewegelijke staart. Een extra kliminstrument dat net zo lang is als zijn rossige lijfje.

Op de grond is het maar een stuntelaar. Zijn pootjes zijn gemaakt om te klimmen, niet om mee te lopen. Dat heeft voor de rasechte klimmer echter de nodige gevolgen. Een weiland oversteken is er niet bij. De hazelmuis heeft klimtuig nodig om zich te kunnen verspreiden: braamstruiken, struwelen, houtwallen, heggen en hagen, prachtige landschapselementen die het Limburgse heuvellandschap van oudsher kenmerken.

Meer gevarieerd groen

De afgelopen jaren hebben de boswachters van Natuurmonumenten veel werk verzet om het leefgebied van de hazelmuis te verbeteren, onder meer door kleinschalig bosrandbeheer en aanplant van struiken en boompjes. Gevarieerd groen waar de hazelmuis een veelzijdige maaltijd bij elkaar kan sprokkelen en een nestje kan bouwen om in te slapen.

Wilco Meijers