Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kansen voor unieke zinkflora in het Geuldal

12 september 2020 | Bianca de Craen

Plagwerkzaamheden
Natuurmonumenten en Stichting het Limburgs Landschap gaan vanaf half september natuurbeheer uitvoeren op percelen langs de Geul bij Epen. Het doel van het plaggen is een rijkere zinkflora want die is uniek voor Nederland. In het Geulwater zit zink en lood uit de bodem. Dat is nog gestimuleerd door voormalige mijnactiviteiten in België. Het gele zinkviooltje is de meest kenmerkende soort maar die is nu bijna uitgestorven. De geschikte weilanden langs de Geul zijn echter jarenlang intensief agrarisch gebruikt waardoor de zinkflora weggeconcurreerd is. We willen de originele situatie terugbrengen en dat kan door het afgraven van de dichte grasmat. Zo ontstaan er op de kale, voedselarmere bodem nieuwe kansen voor de zinkflora.

zinkviooltjes

Maaisel uit België

De bijzondere zinkomstandigheden in de bodem zijn natuurlijk ook in België te vinden, dus is er een grensoverschrijdende samenwerking opgezet. Zo wordt er op de kale grond die na het afgraven van de grasmat overblijft, twee keer in een jaar maaisel van natuurgebieden in België opgebracht. Daarin zitten zaden, bodemschimmels en eitjes van insecten. Zo krijgt de zinkflora in het Nederlandse deel van de Geul een stevige impuls. Na een paar jaar zullen de graslanden weer een gevarieerde begroeiing hebben. Een begroeiing waar het Geuldal ooit beroemd om was.

Uitvoering in het zuidelijke deel van het Geuldal

De plagwerkzaamheden vinden plaats met een kleine graafmachine en vrachtwagens die grond afvoeren. De start van de werkzaamheden is half september. De afronding zal medio oktober zijn. Het kan tijdelijk voor overlast zorgen in en rondom het zuidelijke Geuldal tussen het Bivak-en Kampeercentrum  't Zinkviooltje (hoe toepasselijk)in Epen en Cottessen (Vijlen). Het wandelen langs de Geul blijft mogelijk, er is alleen rekening te houden met wat werkverkeer. Verder worden er informatieborden geplaatst om de werken toe te lichten in het veld.

Extra steun

Met dit project worden de soortenrijke terreinen in het Belgische Plombieres verbonden met de natuur in het Limburgse Geuldal. Vanwege die Europese samenwerking binnen het zogenaamde Life-project ‘Pays Mosan’ heeft zowel Europa als de provincie Limburg bijgedragen en zorgen zij zo mede voor een grotere soortenrijkdom.

Bianca de Craen
Bianca de Craen