Ga direct naar inhoud
Nieuws

Na het hoogwater in het Geuldal

23 november 2021 | Bianca de Craen

Het hoogwater van 14 en 15 juli 2021 ligt nog vers in het geheugen van menig inwoner van Zuid-Limburg en ook van de medewerkers van Natuurmonumenten. De kracht en de hoeveelheid van het hoog water heeft veel schade veroorzaakt. Zo is het voetpad langs de Geul tussen de Drie beeldjes in Valkenburg en de nieuwe brug bij het Beverpad bij Schin op Geul nog afgesloten. Dit pad is door de wateroverlast dermate vernield zodat de ondergelegen gasbuis is bloot komen te liggen. Gemeente, Waterschap en Natuurmonumenten zoeken samen naar een veilige oplossing.

Bovenste Molen

Volmolen in Epen

Ondanks dat het schot was geplaatst bij de molentak op 14 juli is het water er toch over heen gegaan en op de binnenplaats van de Volmolen en in de woning binnen gekomen. De Volmolen had ook onder het hoog water geleden: Inmiddels is het molenaarsbruggetje, de brug voor de molenaars om naar het rad te komen, en het takkenrooster voor het rad gerepareerd. We hopen dat we met Pasen 2022 de molen weer open kunnen stellen.

Bovenste Molen in Mechelen

Tijdens het hoog water was het hier voor bewoners en vakantiegasten spannend: de bewoners hebben met veel hulp en zandzakken erger doen kunnen voorkomen. De vakantiegasten zijn eerder naar huis gegaan. Inmiddels is de vakantiewoning de Bovenste Molen weer in gebruik en kun je dit weer boeken via www.geuldal.com Het rad van de molen was door een grote tak vast komen te zitten: die tak is verwijderd. De brugdelen om bij de sluis(klep) bij het rad te kunnen komen waren door slijtage kapot gegaan en zijn vernieuwd. Onder het rad is een stalen slijkvanger (bak)aangebracht die zorgt dat er extra werveling is en het slik beter wegspoelt. Kortom een optimalisering van de sluisklep en het rad. Het houten rad moet immers blijven draaien, nat worden, om te voorkomen dat het hout gaat rotten. De Bovenste Molen is nog steeds operationeel als graanmolen maar niet in gebruik.

Bovenste Molen Mechelen

Bianca de Craen
Bianca de Craen