Ga direct naar inhoud
Nieuws

Pomphuisje Vijlen in ere hersteld

08 april 2015 | Sander Verwoerd

Het gebouwtje bij Vijlen wordt opgeknapt en krijgt ook een bestemming als vleermuizenverblijf.

Pomphuisje Vijlen in ere hersteld

De heemkundekring van Vijlen, de Noabere va Viele, vroeg Natuurmonumenten, eigenaar van het pomphuisje, dit gebouw te herstellen en te behouden. Wij vinden het een mooi initiatief! En dankzij co-financiering van provincie Limburg kunnen we de restauratie dit jaar al realiseren.

Vleermuizen verblijf

Natuurmonumenten beschermt natuurgebieden, waardevolle landschappen en cultureel erfgoed. Zo ook dit pomphuisje in Vijlen. Het dak, de muren en deur worden hersteld, al zal de pomp niet meer gaan draaien. Wel krijgt het gebouwtje een nieuwe bestemming als winterverblijf voor vleermuizen!

Er komen ruwe houten planken waar vleermuizen aan kunnen hangen en kunnen overwinteren. De ruimte moet voor vleermuizen, zoals de dwergvleermuis, tegen 10 graden vorst beschermd zijn, een constante temperatuur hebben en vochtig genoeg zijn.

De werkzaamheden zijn in april 2015 gestart. Tijdens de werkzaamheden kun je het wandelpad kruising Koningsvoetpad met Putvoetpad gewoon gebruiken en de werkzaamheden bekijken.

placeholder

De historie van het pomphuisje

In 1928 is voor de watervoorziening in het dorp Vijlen een 'Vereeniging Onderlinge Waterleiding Vijlen-Vaals' opgericht om de watervoorziening en dit pomphuisje te bewerkstelligen. In het bronnengebied der Kunning in het dal van de Lommerbeek kwam dit pomphuisje te staan. Via buizen ging het naar verschillende watertappunten in het dorp. Het was een emotioneel ogenblik toen de motor (in ’t huuske aan der Kunning) weer sissend en fluitend tot stilstand kwam en de pomp met een stok het zwijgen werd opgelegd. Het was in Vijlen weer net zo stil als voorheen.

Bert Kusters en Jean Jaminon van de Heemkundekring Vijlen vinden het belangrijk dat dit historisch gebouwtje wordt opgeknapt omdat hierdoor het verhaal van het pomphuisje levend wordt gehouden. Wij vinden het als Natuurmonumenten een mooi voorbeeld hoe natuur en cultuur gezamenlijk beschermd kunnen worden.

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd