Ga direct naar inhoud
Nieuws

Pratsjwanjele, deel 2

23 februari 2022 | Paul Wijenberg

Een wandeling in het Geuldal tijdens de winter en het voorjaar is op meerdere plaatsen gelijk aan glibberen en glijden. De boswachter glibbert een stukje mee en tipt je graag op weg naar jouw komende gebiedswandeling, die een bijzonder natuuravontuur wordt.

Pratsj

Vorig jaar hebben we er ook al over bericht (=Deel 1), maar er zullen nog vele delen volgen: "Pratsjwanjele" in het Geuldal is namelijk een blijvertje.

Na alle regenval van de afgelopen periode is het beekdal met pratsj (=Limburgs voor modder) op de hellingpaadjes en doorweekte graspaden in de oevergedeelten steeds opnieuw een bijzondere belevenis. 

Modder, pratsj, blubber, toter, tattie

Hou dus bij je voorbereidingen -meer als eerder- rekening met “pratsjwanjele”. Glibberen en glijden door modder en plassen water. Zuid-Limburg staat bekend om zijn löss-bodem en dat levert prachtige modder in de A-kwaliteit op. De waterdichte schoenen met een ruw profiel en eventueel een wandelstok zijn dan onmisbare bagage. Zeker in deze natte tijd van het jaar, is er plaatselijk in dit gebied nog meer waterafvoer door de veranderende klimaatomstandigheden en… er zijn veel meer wandelaars op pad die hier allemaal hun (glibber)route zoeken!

Begrensde waarschuwing

Het is voor ons helaas niet mogelijk om je vooraf concreter te informeren over de glibberige knelpunten op specifieke locaties. De terreingesteldheid wisselt hier te sterk per gebiedsgedeelte, per periode en er zijn gewoonweg te veel paden om te onderhouden. 

Klimaatslimmer wandelgebied

Natuurmonumenten gaat een begin maken met het klimaatslimmer maken van het Geuldal. Binnenkort gaan we samen met de collega-natuurbeheerders en Gemeenten verder afspreken hoe we het hemelwater langer kunnen vast houden op de plaats waar het valt. Zo zijn we al begonnen met het verwijderen van oude drainagepijpen uit de hellingakkers omdat die het water heel snel van boven naar onder afvoeren. Vanaf nu kiest het hemelwater daar zijn langzamere, bredere weg door de bodem. Met o.a. als gevolg: drassige graspaden (en dus ook Pratsj)  in de oevergebieden onderaan de helling.  

Er op uit!

Is het nog leuk om er nu op uit te gaan? Uiteraard!!! Steeds opnieuw verrast, verwondert en verbaast de natuur. Iedere wandeling brengt een andere beleving. Zelfs in die natte, modderige tijd. Per dag, per gebied, per persoon. De natuur is en blijft open maar vraagt als tegendienst om je aandacht en waardering. Probeer het maar eens uit met bijvoorbeeld deze wandeling "Dwars door het Geuldal". En die pratsj nemen we voor lief....

Paul Wijenberg
Paul Wijenberg