Ga direct naar inhoud
Nieuws

Werkzaamheden bovenste Bos

07 december 2018 | Anke Brouns

In december gaat Natuurmonumenten aan de slag aan de zuidwestrand van het Bovenste Bos bij Epen.

Hazelmuis

Uit de bosrand worden berken verwijderd, en enkele bospaden worden verbreed. Hierdoor kunnen er in de randen meer bloem- en vruchtdragende struiken als hazelaar en braam gaan groeien. Dit zorgt voor meer voedsel voor de zeldzame hazelmuis, maar ook voor vogels en insecten.

Exoten als Amerikaanse eik en acacia worden verwijderd. Dit zijn invasieve exoten die inheemse boom- en struiksoorten verdringen. Inheemse dieren zijn beter aangepast aan inheemse plantensoorten. Ook een aantal naaldbomen worden gekapt, om het bos om te vormen naar gemengd loofbos. Na de kap worden inheemse loofbomen en -struiken aangeplant.

De werkzaamheden worden uitgevoerd in overleg met Staatsbosbeheer, dat sinds kort eigenaar is van dit deel van het Bovenste Bos.

Wandelaars kunnen hun route gewoon vervolgen, al kan het zijn dat machines paden tijdelijk blokkeren. Ook kunnen paden wat modderiger zijn dan normaal.

De werkzaamheden worden uitgevoerd in het kader van het Europese natuurontwikkelingsproject LIFE Pays Mosan. In dit project werken Belgische en Nederlandse organisaties samen om het leefgebied van bijzondere soorten planten, dieren en bossen te verbeteren. Meer weten? Kijk dan op www.natuurmonumenten.nl/projecten/pays-mosan.

Vragen? Neem contact op met Natuurmonumenten via [email protected]

Anke Brouns
Anke Brouns