Ga direct naar inhoud
Nieuws

De honderdjarige augurkenstruik van Gooilust

17 oktober 2019

Op buitenplaats Gooilust ligt een verborgen paradijs: de siertuin. Een prachtige plek vol bijzondere planten, bomen en struiken, waaronder de intrigerende augurkenstruik. Naar de leeftijd hiervan was het lange tijd gissen, maar een historische bron gaf uitkomst.

Augurkenstruik

Paradepaardje van Blaauw

De siertuin was het paradepaardje van de vroegere bewoners van Gooilust. Met zijn verzameling bijzondere dieren en planten maakte Frans Blaauw indruk op zijn welgestelde bezoekers. Nog altijd is de siertuin een schitterende plek, maar dat gaat niet vanzelf. Boswachter Johan van Galen Last onderhoudt de tuin met hulp van zo'n 25 vrijwilligers.

Groenere vingers vind je niet: Johan kent alle bomen en planten in de siertuin bij naam. Ook heeft hij een grote interesse in historie en duikt hij geregeld de archieven in om meer te weten te komen over de buitenplaatsen. Dat steeds meer historische tijdschriften gedigitaliseerd worden, vergemakkelijkt zijn speurwerk. En dat leidt weer tot interessante ontdekkingen...

Grote gladde rupsen

Johan: "Ik kwam een artikeltje tegen in het tijdschrift ‘Onze Tuinen’ van 1922 geschreven door mijnheer Blaauw zelf. Hierin beschrijft hij een ‘merkwaardige plant op Gooilust’, de decaisnea fargesii. Deze heester noemen wij augurkenstruik. Kenmerkend zijn de grote blauwe peulen die hij in het najaar krijgt.” Blaauw vermeldt in het artikel dat de augurkenstruik voor het eerst vruchten draagt, die er als zeer groote gladde rupsen uitzien en ook zoo aanvoelen.

Raadsel augurkenstruik opgelost

Blaauw had van de peulen geproefd, maar was daar niet erg enthousiast over. De smaak doet enigszins denken aan die van een gedroogde vijg, maar er was bovendien een vrij onaangename zuur-bittere bijsmaak aan. Wellicht smaakt de vrucht na een warmen zomer en geheel versch, beter. Zooals ik ze proefde kan ik ze niet aanbevelen! “Wat nog leuker is, Blaauw schrijft bovendien dat de plant vier jaar eerder op Gooilust kwam. Dat moet dus in 1918 zijn geweest. Daarmee weten we nu dus eindelijk hoe oud onze augurkenstruik is!”, vertelt Johan vol trots.  

Knipsel augurkenstruik

Zelf een kijkje nemen in de siertuin? 

De siertuin is geopend van 1 maart tot 16 november op dinsdag- en zaterdagmiddag van 13.00 tot 16.30 uur. Adres: Zuidereinde 47B, 1243 KL ’s-Graveland. Parkeer op de oprijlaan en volg de borden siertuin.

Meer informatie over Siertuin Gooilust