Ga direct naar inhoud
Nieuws

Siertuin Gooilust opent deuren

28 april 2021 | Anne Slump

Door de versoepelingen rond Corona wordt ook de siertuin van buitenplaats Gooilust in 's-Graveland weer opengesteld. Vanaf zaterdag 1 mei ben je weer van harte welkom. Volg wel de aangegeven coronarichtlijnen. De tuin staat volop in lentebloei!

Siertuin Gooilust dotterbloem

Negenhonderd verhalen

De siertuin is vanaf zaterdag 1 mei geopend. Elke dinsdag en zaterdag ben je welkom van 13.00 tot 16.30 uur om een kijkje te nemen op deze schitterende ommuurde plek. Vrijwillige gastheren en -vrouwen van Natuurmonumenten vertellen je alles over de collectie van ruim 900 soorten: achter elke plant en boom schuilt een bijzonder verhaal.

 

Pronken met planten

De siertuin is in 1823 aangelegd. De welgestelde bewoners toonden graag hun rijkdom door te pronken met hun verzameling exotische bomen en struiken. Rond 1900 vormde toenmalig eigenaar Frans Ernst Blaauw de tuin om tot een vogeltuin en verzamelde bomen en struiken uit alle windstreken. Vanaf 1990 is de tuin geleidelijk omgevormd naar vier aparte delen: kruidentuin, rozentuin, traditionele moestuin en moestuin met wilde planten. In 2008 is ‘De Bla(a)uwe Tuin’ ingericht met blauwbloeiende planten ter nagedachtenis aan Frans Blaauw en enkele witte accenten voor zijn vrouw Louise Six.

Adres: Buitenplaats Gooilust, Zuidereinde 47B, 1243 KL ’s-Graveland (volg borden siertuin)

Anne Slump
Anne Slump