Nieuws van de boswachter

Siertuin Gooilust opent deuren voor de lente

25 februari 2020 | Geeke Remmelts

Twee weken eerder dan normaal staat de siertuin van buitenplaats Gooilust al in volle bloei. Daarom opent dit verborgen paradijsje van Natuurmonumenten in ‘s-Graveland komende zaterdag al haar deuren voor iedereen die van de lente wil proeven.

Siertuin Gooilust

“Het is nat en warm geweest, en we hebben nauwelijks vorst gehad, dus alles loopt al uit. De voorjaarsbloeiers staan in bloei of volop in de knop. Sneeuwklokjes, krokussen, narcissen, lenteklokjes, maar ook de helleborussen met hun prachtige tinten van wit tot rood”, vertelt boswachter en tuinbaas Johan van Galen Last. Hij gaat nog even door: “het roze alpenviooltje laag bij de grond, de fraaie forsythia, sleutelbloem en de sierkersen komen ook al in bloei. Genoeg te zien dus!”

Negenhonderd verhalen

De siertuin op Gooilust is van zaterdag 29 februari tot 14 november geopend. Elke dinsdag en zaterdag ben je welkom van 13.00 tot 16.30 uur om een kijkje te nemen op deze schitterende ommuurde plek. Vrijwillige gastheren en -vrouwen van Natuurmonumenten vertellen je alles over de collectie van ruim 900 soorten: achter elke plant en boom schuilt een bijzonder verhaal. De siertuin wordt bovendien onderhouden door een groep van zo’n 25 enthousiaste vrijwilligers.

Pronken met planten

De siertuin is in 1823 aangelegd. De welgestelde bewoners toonden graag hun rijkdom door te pronken met hun verzameling exotische bomen en struiken. Rond 1900 vormde toenmalig eigenaar Frans Ernst Blaauw de tuin om tot een vogeltuin en verzamelde bomen en struiken uit alle windstreken. Vanaf 1990 is de tuin geleidelijk omgevormd naar vier aparte delen: kruidentuin, rozentuin, traditionele moestuin en moestuin met wilde planten. In 2008 is ‘De Bla(a)uwe Tuin’ ingericht met blauw bloeiende planten ter nagedachtenis aan Frans Blaauw en enkele witte accenten voor zijn vrouw Louise Six.

Praktische informatie

Adres siertuin: Buitenplaats Gooilust, Zuidereinde 47B, 1243 KL, ’s-Graveland (volg de borden siertuin)

Het is mogelijk voor groepen (12-20 personen) om rondgeleid te worden door de siertuin, neem hiervoor contact op met beheerkantoor Gooi en Vechtstreek: T 035 - 699 0000

Geeke Remmelts
Geeke Remmelts

Boswachter Communicatie en Beleven

logo