Grintenbos vogelprogramma, koning wintertje in een duurzaam nest
Na drie jaar kon het vogelprogramma weer gedraaid worden in het Grintenbos. Een programma voor leerlingen van groep 7 van de basisscholen. We veranderden iets aan de opzet waardoor het ‘vogelspotten’ voor deze groep nog aantrekkelijker zou worden. Best spannend om met een gewijzigd programma te starten. Het pakte goed uit! Lidwien Rouwenhorst neemt je met dit verslag mee naar een ochtend in het Grintenbos.
Vogels verwelkomen kinderen met gezang
De kinderen kwamen op de fiets, door weer en wind aan bij het Grintenbos en elke groep werd onthaald met vogelgezang. De grootste uitdaging voor de kinderen was om anderhalf uur zo stil mogelijk te zijn. Er werd gefluisterd en er werd zelfs gebarentaal gebruikt. Dat deden ze hartstikke goed want rust en stilte zijn de voorwaarden. Vogels spotten doe je immers met je oren.
Scherp stellen van de verrekijker
Na het bekijken van het introductiefilmpje leerden ze de verrekijker scherp stellen gingen ze in groepjes op pad met een begeleider. Onderweg luisterden ze goed, er werd goed gekeken en er werd al het nodige ontdekt. Uiteindelijk spotten ze heel veel vogels en waren de kinderen dolenthousiast! Mezen, eksters, spechten, roodborstjes en slimme duiven die ‘tot vijf kunnen tellen’. Eén leerling had een “koning wintertje” gezien. Typisch een geval van ergens de klok horen luiden …. Aan het eind van hun spotavontuur mochten ze hun ontdekkingen invoeren op de I-pad en de verdiepingsvragen invullen. Zo leerden ze de gespotte vogel nog beter kennen.
Duurzame en doordachte vogelnesten
Teruggekomen bij de Kateaker werden de vogelnestjes gebouwd. Vaak geweldige bouwwerken. Een zeer groot nest voor een roodborstje. Op de vraag “Waarom zo’n groot nest voor zo’n klein vogeltje?”, was het antwoord: “Het is een roodborstje met overgewicht”.
Daar was dus wel degelijk over nagedacht. Zo werd er een nest voor een merel gemaakt met een dak erop. De reden hiervoor was dat de gaai dan niet bij de eieren kon komen. Even vergeten dat de merel er dan ook niet meer bij kon, maar dat terzijde. De leerling had wel onthouden dat een gaai eieren pikt. En in deze tijd van duurzaamheid werd er zelfs een nest gebouwd met zonnepanelen.
Dank aan de vogels en aan de vrijwilligers
De vogels hadden de kinderen verwelkomd met hun gezang. Bij de afsluiting bedankten de kinderen de vogels met een klein vogelgeluidenconcert. Hilarisch getjilp en gefluit. Wij zijn dan altijd blij als er opmerkingen komen als : ‘Ik vind het heel erg leuk’ en ‘Kunnen we dit niet vaker doen?’ Of een leerkracht die zegt dat ze het een leuk en leerzaam programma vindt. Een andere leerkracht die zegt dat ze heel graag bij het volgende programma terugkomt. Dan weet je dat je het daarvoor doet!
Dank voor de inzet van alle vrijwilligers want het was een geslaagd programma. Iedereen heeft genoten! Op naar het Waterproeven programma.
Lidwien Rouwenhorst