Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Grintenbosch

Grintenbosch

Welkom in Grintenbosch

Wie van de Engelse landschapsstijl houdt, moet zeker het Grintenbosch bezoeken! Aan de rand van Haaksbergen ligt dit prachtig aangelegde bos met diverse boomsoorten. Bovendien geven Haaksbergse basisscholen in dit mooie bos lessen over de natuur.

Simone Damhof
Simone Damhof

Boswachter van dit gebied

Meer over Grintenbosch

Over het gebied

Het bos werd in de tweede helft van de 19e eeuw aangelegd in Engelse landschapsstijl met een statige beukenlaan, kronkelpaden en karakteristieke vrijstaande bomen. Grintenbosch heeft zijn naam te danken aan het grind dat in de grond zit. In 2002 kreeg Natuurmonumenten 6 hectare van het bos van de Stichting Leppink-Postuma.

Bomen in het bos

In de natuur van het Grintenbosch kom je verschillende bomen tegen. Op de vochtige stukken in het bos groeien veel berken en zomereiken, terwijl op de drogere stukken wintereiken en beuken staan. Maar ook Douglas sparren en lindes vind je terug in de natuur. Dode bomen worden niet uit het bos verwijderd, want het zijn ideale woningen voor spechten en andere dieren. Ook planten, paddenstoelen en insecten maken gretig gebruik van dode bomen. Dood hout is dus vol leven.

In het bos over natuur leren

Sinds 2004 leren basisscholieren uit Haaksbergen in het Grintenbosch over de natuur. Ze krijgen les over de natuur in de speciale voorlichtingsschuur Kateaker, wat Twents is voor eekhoorn! Deze schuur is gebouwd op de fundamenten van het voormalige theehuis van het landgoed. Natuurmonumenten biedt het programma aan in samenwerking met het IVN Haaksbergen en hebben inmiddels 2500 basisscholieren kennis kunnen maken met de natuur van het bos!

 

bospad oud

Wat kun je in het Grintenbosch doen?

  • Wandel over de mooie paden in het bos
  • Voor hondenbezitters is een speciale route aangelegd door de natuur
  • Bekijk onze andere wandelroutes in Overijssel

Hoe is het Grintenbosch te bereiken?

Het bos ligt in het noordoosten van Haaksbergen, langs de Enschedesestraat. Gebruik je het openbaar vervoer? Neem dan vanaf station Enschede de bus.

spelend leren

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Grintenbosch

Nieuws