Ga direct naar inhoud
Terug

Grintenboschroute bij Haaksbergen

Waar: Grintenbosch

Natuur toegankelijk Grintenbosch
20 minuten
1 km
  • Geschikt voor rolstoel

Over de route

Maak een boswandeling over de halfverharde paden in het Grintenbosch. Wie weet zie je onderweg nog een eekhoorn of hoor je een grote bonte specht hakken in een boom. Vanaf woonwijk De Veldmaat in Haaksbergen ben je zo in de natuur.

Deze route gaat over halfverharde paden en is daarom goed toegankelijk voor mensen in een rolstoel en wandelaars met rollators of buggy's.

Waar kun je starten

Grintenbosch
Startpunt

Grintenbosch ingang Geukerdijk

Wat kom je onderweg tegen?

1. Welkom

Welkom in het Grintenbosch! Dit bos werd in de tweede helft van de 19e eeuw aangelegd in Engelse landschapsstijl met een statige beukenlaan, kronkelpaden en karakteristieke vrijstaande bomen. Grintenbosch heeft zijn naam te danken aan het grind dat in de grond zit. In 2002 kreeg Natuurmonumenten 6 hectare van het bos van de Stichting Leppink-Postuma.

Eekhoorntje komt uit vijvertje drinken in Emst

2. Eekhoorn op je pad

Met een beetje geluk kom je onderweg een eekhoorn tegen. In het Grintenbosch staan veel soorten bomen en er zijn dan ook genoeg noten en vruchten; dennenappels, walnoten, eikels, hazelnoten en beukennoten bijvoorbeeld. In de herfst beginnen eekhoorns met het aanleggen van de wintervoorraad. Op verschillende plekken verstoppen ze wat nootjes die ze in de winter weer opzoeken. Dankzij hun goed ontwikkelde reukvermogen lukt dat meestal wel. Soms ook niet. En zo dragen ze bij aan de verspreiding van bomen en struiken. 

Het gebouwtje dat je hier ziet hebben we de Kateaker genoemd. Dat is het Twentse woord voor eekhoorn.

3. De poel

De poel is gegraven tijdens de aanleg van het Grintenbosch, als onderdeel van de Engelse landschapstijl. In de afgelopen jaren is er zo weinig regen gevallen dat de poel helemaal opgedroogd is. Gelukkig vloeit sinds kort het regenwater van het sportcentrum af in de poel. Zo gaat het water terug naar de natuur en niet het riool in.

Praktische informatie

  • Geschikt voor rolstoel

    - De hele route is toegankelijk voor een rolstoel of buggy

    - Verspreid langs de route staan 5 banken, op ca. 200 m van elkaar

    - Bij het sportcomplex aan de Geukerdijk is een gehandicaptenparkeerplaats

    - Op de route is geen toilet

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes