Wandelen

Grintenboschroute bij Haaksbergen

  • Geschikt voor rolstoel
Wandelen

Grintenboschroute bij Haaksbergen

Maak een boswandeling over de halfverharde paden in het Grintenbosch. Wie weet zie je onderweg nog een eekhoorn of hoor je een grote bonte specht hakken in een boom. Vanaf woonwijk De Veldmaat in Haaksbergen ben je zo in de natuur.

Deze route gaat over halfverharde paden en is daarom goed toegankelijk voor mensen in een rolstoel en wandelaars met rollators of buggy's.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Toegankelijkheid

De route

 Startpunt

1Welkom

Welkom in het Grintenbosch! Dit bos werd in de tweede helft van de 19e eeuw aangelegd in Engelse landschapsstijl met een statige beukenlaan, kronkelpaden en karakteristieke vrijstaande bomen. Grintenbosch heeft zijn naam te danken aan het grind dat in de grond zit. In 2002 kreeg Natuurmonumenten 6 hectare van het bos van de Stichting Leppink-Postuma.

2Eekhoorn op je pad

Met een beetje geluk kom je onderweg een eekhoorn tegen. In het Grintenbosch staan veel soorten bomen en er zijn dan ook genoeg noten en vruchten; dennenappels, walnoten, eikels, hazelnoten en beukennoten bijvoorbeeld. In de herfst beginnen eekhoorns met het aanleggen van de wintervoorraad. Op verschillende plekken verstoppen ze wat nootjes die ze in de winter weer opzoeken. Dankzij hun goed ontwikkelde reukvermogen lukt dat meestal wel. Soms ook niet. En zo dragen ze bij aan de verspreiding van bomen en struiken. 

Het gebouwtje dat je hier ziet hebben we de Kateaker genoemd. Dat is het Twentse woord voor eekhoorn.

Eekhoorn met dorst
Eekhoorn op je pad

3De poel

De poel is gegraven tijdens de aanleg van het Grintenbosch, als onderdeel van de Engelse landschapstijl. In de afgelopen jaren is er zo weinig regen gevallen dat de poel helemaal opgedroogd is. Gelukkig vloeit sinds kort het regenwater van het sportcentrum af in de poel. Zo gaat het water terug naar de natuur en niet het riool in.

4Bij de bloemenwei

Een mooie plek om in de zomer te genieten van de kleuren en geuren van wilde bloemen. Ook bijen en vlinders komen op al die bloemen vol nectar en stuifmeel af. Als je goed luistert hoor je ze zoemen. 

5De laan

Statige beuken markeren de laan. Ook de rododendrons in het bos geven je het ‘Engelse’ gevoel van de landschapstuin. Alsof je tweehonderd jaar geleden flanerend een zondagse wandeling maakt.

Beukenlaan
De laan
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.