Ga direct naar inhoud
Nieuws

Op de knieën voor kleur en insecten in het Grintenbosch

20 oktober 2019 | Simone Damhof

In 2018 verrichtten we werkzaamheden in het Grintenbosch. We snoeiden bijvoorbeeld rododendrons en we verwijderden ongewenste begroeiing. Vorige week knielden onze vrijwilligers urenlang voor meer kleur in het bos.

stinsen bollen poten

Licht en zicht

Natuurmonumenten herstelde enige jaren geleden de oude structuren van het Grintenbosch, zoals bijvoorbeeld de lanen. Deze horen bij een open parkbos. Oorspronkelijk is het Grintenbosch zo’n parkbos, aangelegd in Engelse landschapsstijl. De overdaad aan rododendrons verdween, bepaalde bomen moesten wijken zodat andere weer meer kans krijgen om te groeien. Meer licht op de bodem betekent ook dat zich daar meer bodembedekkers en struiken ontwikkelen.

Samenwerken

Het Grintenbosch grenst aan de wijk ‘Veldmaat’ in Haaksbergen. Samen met de wijkraad en de Postcode Loterij ontwikkelden we al het rolstoelvriendelijke pad zodat ook bewoners van het verzorgingstehuis in de buurt onbeperkt kunnen genieten. Als aanvulling hierop stelde de wijkraad voor om stinsenplanten terug te laten keren in het Grintenbosch.

Kenmerkend

In de 17e eeuw - de gouden eeuw - was er sprake van economische groei in Nederland. De bevolking nam toe.  De drukke stadsmensen, voor Twente waren dit vaak textielfabrikanten, ontsnapten aan  het jachtige stadsleven door buitenplaatsen aan te leggen. Vaak waren dit complexen bestaande uit een huis met een parkachtig aangelegde tuin. Stinsenplanten hoorden hierbij. Een ingevoerde sierplant maar door de jaren heen zo herkenbaar voor landgoederen en boerenhoven dat ze nu van cultuur historische waarde zijn.

Kleurenpalet

De wijkraad financierde de bollen. Vrijwilligers van Natuurmonumenten pootten de afgelopen week maar liefst 8000 bollen. Dat wordt een bont kleurenpalet na de winter wanneer sneeuwklokjes, krokussen, narcissen en bosanemonen zich laten zien. De geuren en kleuren van de bloemen gaan ook insecten aantrekken. Kom je kijken? De eerste sneeuwklokjes zien we soms in januari al opkomen. Hier download je de route.

Simone Damhof
Simone Damhof