Ga direct naar inhoud
Nieuws

Opbrengst kerstmarkt kinderopvang Bloesem naar Grintenbosch

15 april 2019 | Simone Damhof

Bloesem kinderopvang profileert zich als ‘kinderopvang met een groen hart’. Met vestigingen in Haaksbergen en Enschede biedt Bloesem kleinschalige opvang waarbij het accent op ‘buitenspelen’ ligt. Bij de opvanglocaties zijn speelweiden aanwezig en dieren. De link met Natuurmonumenten is dan snel gelegd. Natuurmonumenten in Twente legde samen met het IVN de basis voor het educatieve schoolprogramma in het Grintenbosch. De kinderen van Bloesem in Haaksbergen bezoeken op hun beurt weer vaak het bos.

kind bloemen

Loeppotten, verrekijkers en accubakken

Vrijwilligers van IVN en Natuurmonumenten verzorgen al jaren een educatief programma voor alle basisschoolkinderen in het Grintenbosch. Aan de ene kant om kinderen de natuur te laten beleven, aan de andere kant om de kinderen over de natuur te leren. Kinderopvang Bloesem besloot dat de opbrengst van de kerstmarkt besteed zou worden aan educatieve materialen voor het Grintenbosch. Natuurmonumenten mocht een materialenlijst inleveren met een totale waarde van 1500 euro. Loeppotjes, verrekijkers, boekjes en accubakken voor slakken en spinnen. Alles wat aan vervanging toe was, kwam op de lijst.

Bloemetjes buiten zetten

Op 23 en 24 april as. komen de kinderen van de buitenschoolse opvang de materialen brengen. Om het Grintenbosch nog aantrekkelijker te maken mogen ze direct aan de slag met het maken van een insectenhotel. Deze kastjes stapelen we tot een groot ‘flatgebouw’ aan de rand van de weide. Samen met de kinderen gaan we zaaien en toveren we de weide om tot een bloemenweide, daar profiteren insecten en vogels weer van. We sluiten de ochtend af met een picknick.

Blije kinderen

Jantje Beton hield in 2018 het ‘Buitenspelen’ onderzoek: ruim 80% van de kinderen wordt vrolijk van vrij buitenspelen. Er valt een wereld te ontdekken, samen spelen draagt bij aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden, het bevordert de motoriek, prikkelt de zintuigen en stimuleert de fantasie. Simone Damhof, boswachter Communicatie & Beleven: ‘Hoe bijzonder is het om te zien dat een klein meisje door het dolle heen is omdat ze haar angst voor een worm overwon. Die had ze zomaar even op haar hand gehad!’ Sjoerd Siemerink van Bloesem Kinderopvang vult aan: ‘Door kinderen veel buiten te laten spelen en door ze te laten helpen met dieren verzorgen ontwikkelen ze hun sociale vaardigheden goed.’

Simone Damhof
Simone Damhof