Ga direct naar inhoud
Nieuws

Samen werken aan toegankelijker Grintenbosch

12 oktober 2018 | Simone Damhof

Natuurmonumenten maakt samen met wijkraad de Veldmaat het Grintenbosch in Haaksbergen toegankelijk voor iedereen.

rolstoelvriendelijk

Samen aan de slag

Wijkraad Veldmaat vatte enkele jaren geleden het idee op,  om een rolstoelvriendelijke route vanuit  verpleeghuis het Wiedenbroek te ontwikkelen. Natuurmonumenten moest regulier beheerwerk verrichten in het Grintenbosch en dit natuurgebied werd gekenmerkt als één van de 40 natuurgebieden binnen het project ‘Natuur Toegankelijk’. Al snel ontstond een samenwerking. Vertegenwoordigers van de wijkraad en het kenniscentrum Groen & handicap beoordeelden samen met de boswachters van Natuurmonumenten op locatie wat de mogelijkheden waren.  Er ontstond een ommetje vanuit het Wiedenbroek dat ook deels door het Grintenbosch loopt.

Licht en zicht op de Kateaker

Natuurmonumenten herstelt de oude structuren van het bos, zoals bijvoorbeeld de lanen. De oorspronkelijke boomsoorten krijgen zo weer meer ruimte. Hiervoor moeten andere bomen gekapt worden en wordt ongewenste begroeiing verwijderd. Rododendrons verwijderen we gedeeltelijk. Er komt vanaf de Geukerdijk meer 'licht en zicht' op de Kateaker. Nu is dit gebouwtje aan het zicht onttrokken. Op deze manier kunnen we meer controle uitoefenen. Ongewenste bezoekers kunnen zich niet meer aan het oog onttrekken.

Bloemrijke weide

Het raster om het weitje gaat weg. Oude picknickbanken worden vervangen voor nieuwe, rolstoelvriendelijke exemplaren. Ook toegangshekken en paden worden rolstoelvriendelijk gemaakt. Informatiepanelen worden vervangen. De werkzaamheden starten in november (na de educatieprojecten van de basisscholen). Het bos is dan enige tijd niet toegankelijk. Volgend jaar zal de weide ingezaaid worden met een bloemenmengsel en worden er besdragende struiken geplant op open plekken in het bos. Niet alleen een kleurrijk en prachtig gezicht in het voorjaar voor de bezoekers maar ook bijzonder goed voor insecten als bijvoorbeeld bijen.

Simone Damhof
Simone Damhof