Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zes tips voor avontuur in het Grintenbosch Haaksbergen

27 januari 2021 | Simone Damhof

Het Grintenbosch is een klein bos en grenst aan Haaksbergen. Ideaal voor een kort bezoek. Overzichtelijk, rolstoelvriendelijk, dus ook ideaal voor buggy’s en er is van alles te beleven. Heerlijk om even een 'Oerrr-break' te nemen. We helpen je met deze tips graag op weg.

vrijwilligers kinderopvang bloesem grintenbosch

De entree van het bos is aan de Geukerdijk en vanaf daar kun je een heerlijk ommetje maken. Een fijn bos voor kleine kinderen want het is er lekker overzichtelijk. Bovendien is er van alles te beleven in het Grintenbosch. Hier volgen de tips …

1. Kabouterpaaltjes zoeken

Normaal gesproken is er in het voor- en najaar ’s ochtends veel bedrijvigheid. De basisscholen hebben dan hun educatieprogramma's in het bos. Vrijwilligers van Natuurmonumenten en het IVN zetten zich hier voor in. Nu deze projecten niet doorgaan zijn ook de kabouters van het kabouterpad en de dieren van het dierenpad in lock down.

  • Maar de kabouterpaaltjes staan nog wel in het bos. Wie kan ze vinden?

2. Spot een eekhoorn én een eekhoornnest

Het houten huisje in het bos heet ‘de Kateaker’, dat is de Twentse naam voor eekhoorn. En met een beetje geluk spot je hier een eekhoorn. Ze hebben nu winterrust maar af en toe worden ze wakker en gaan ze op zoek naar een maaltijd. Daar moeten ze even hun bed voor uit want eekhoorns hebben meerdere nesten: één om in te slapen, één om in te schuilen, één voor de voedselvoorraad en één om hun jongen in te krijgen. Een eekhoorn klimt razendsnel in de boom en als je hem ziet verstopt hij zich aan de achterkant van de stam. Hij doet verstoppertje!

  • Verstoppertje! Kun jij je net zo goed verstoppen als een eekhoorn?

3. De grondwatermeter

De grondwatermeter heb je vast gezien. Die lijkt ingewikkeld, maar het valt mee. In de buis zit een stang die op het grondwater drijft. Als het grondwater in de bodem onder je voeten hoog is zie je de kleur groen aangegeven. Bij laag grondwater is het geel of rood. Dat was helaas de laatste zomers het geval. 

  • Is de meter groen of rood?

4. Spot een specht

Wees heel stil ... hoor je getimmer? Het is vast een specht. Een specht timmert tegen de boomstam met zijn snavel. Op zoek naar beestjes onder de schors om op te eten of om een holte te maken om zijn eitjes in te leggen in het voorjaar.

  • Tegenover de grondwatermeter is een boom met heel veel spechtgaten. Tel ze maar eens!

5. Insectenhotels

In de wei staan insectenhotels. Samen met de kinderen van Kinderopvang Bloesem bouwden we deze hotels. Een heel karwei, hier zie je de film. Ga maar eens kijken of je kunt zien of er eitjes van bijen of lieveheersbeestjes in de rietstengels zitten. Soms verstoppen de insecten zich tussen de dennenkegels. In de lente komen de eitjes uit en zie je jonge bijtjes en vlinders  in de wei vliegen. Ze zoeken dan nectar bij de bloemen in de wei.

groene specht

Hoor je geroffel en getimmer? Dan is het vast een specht!

6. Vogels spotten doe je met je oren

Als er nog geen bladeren aan de bomen groeien kun je in maart de vogels goed bekijken met een verrekijker. Met een beetje geduld gaat dat lukken: eerst stil zijn en goed luisteren en dan kijken waar de vogel zit. Het winterkoninkje zit vaak laag tussen de hulststruiken of rommelhoopjes met takken.  Het roodborstje zoekt luidkeels  zingend wat hoger in de bomen een plekje en het pimpelmeesje klinkt als een  zacht rinkelend belletje.

Nog niet uitgespeeld? Nog meer OERRR-tips:

  • Bouw een hut, er liggen overal takken genoeg
  • Loop over een liggende boomstam
  • Doe boomtikkertje in de beukenlaan
  • Zoek de dikke lindeboom met meer stammen. Probeer de boom met z’n allen te omarmen.
  • Zoek een kuiltje en dennenappels. Gooi deze vanaf afstand in het kuiltje. Wie het beste kan mikken wint!
  • Zoek een mooie tak en schuif wat bladeren op zij. Zie je beestjes? Welke beestjes zijn het? Spinnetjes?
  • Al sneeuwklokjes gespot? Die kleine witte bloempjes komen soms al door de sneeuw omhoog. In de vroege lente komen ook de anemonen weer tevoorschijn.
Simone Damhof
Simone Damhof