Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eerste lepelaar uit ei gekropen in de Nieuwkoopse Plassen

25 maart 2019

Op zondag 24 maart is het eerste lepelaarsjong uit het ei gekropen in de broedkolonie in de Nieuwkoopse Plassen. Dit is te zien op de beelden die Stichting NestkastLIVE heeft gemaakt. Arie Kwakernaak, voorzitter van deze stichting: “We zagen op 1 maart dat de eerste eieren van de lepelaar gelegd werden. Dan is het mooi om nu te zien dat het broeden succesvol is.” De livebeelden zijn te zien op www.nestkastlive.nl/lepelaar. Hier zijn ook de eerste beelden van het jong te zien.

Lepelaars

Boswachter Juriaan van Leeuwen van Natuurmonumenten geniet ook van de beelden uit de broedkolonie. “We weten natuurlijk dat ze met zijn allen op het eilandje zitten om jongen voort te brengen. Wij geven de kolonie volledige rust en komen er niet in de buurt. Pas achteraf, als alle vogels de kolonie verlaten hebben, tellen we de nesten. De kuikens zelf zien we nooit. En nu wel, dat maakt het bijzonder.”

Meegluren met de lepelaars

Dankzij een samenwerking tussen Natuurmonumenten en NestkastLIVE is het mogelijk om de lepelaarskolonie in de Nieuwkoopse Plassen vanuit je eigen huis te volgen. Sinds februari staat er een camera gericht op het eiland waar de vorig jaar het grootste deel van de 38 broedpaartjes zaten. De camera is opgehangen nog voordat de eerste lepelaars vanuit Afrika weer in de Nieuwkoopse Plassen arriveerden. Zo zijn ze niet gestoord tijdens het broeden.

Lepelaar met jong

Trots

De Nieuwkoopse Plassen speelt een belangrijke rol in het leven van de lepelaars. Lepelaars houden van uitgestrekte moerassen met veel riet en een wisselend, natuurlijk waterpeil. Boswachter Juriaan: ”In de Groene Jonker gaan de lepelaars op zoek naar stekelbaarsjes. Op hun lange poten lopen ze door het ondiepe water. Met hun kenmerkende snavels lepelen ze op typische wijze de diertjes op”. Van Leeuwen vervolgt: “Wij hebben de verantwoordelijkheid voor veel zeldzame dier- en plantsoorten. We zijn trots dat we kunnen bijdragen aan de bescherming van deze soorten.”

Zelf lepelaars spotten

De lepelaars met hun jongen zijn natuurlijk niet alleen online te zien. Ze slapen en broeden in de Nieuwkoopse Plassen, maar de ouders zoeken eten in de Groene Jonker. Je kunt ze het beste vanaf het wandelpad in de Groene Jonker spotten. Vanaf de parkeerplaats de Roerdomp kan je een mooie route wandelen. En vergeet ook vooral niet om eens omhoog te kijken, misschien zie je er wel een paar lepelaars overvliegen!

Kijk hier voor de wandelroute door de Groene Jonker