Ga direct naar inhoud
Nieuws

Honderden grutto's in de Groene Jonker

15 maart 2019 | Natascha Hokke

Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten liep afgelopen weekend door de Groene Jonker en zag een echt vogelspektakel. Zo'n 700 grutto's hielden zich op in het natuurgebied bij de Nieuwkoopse Plassen. Na een flinke vliegreis uit West-Afrika zijn ze in Nederland aangekomen om te broeden.

Grutto tussen wilde bloemen

“De grutto is een oer-Hollandse poldervogel. Maar liefst 90% van de West-Europese gruttopopulatie broedt in Nederland”, vertelt boswachter John Pietersen. “Niet voor niets is de grutto uitgeroepen tot Nationale Vogel door de Vogelbescherming.”  

Sterke achteruitgang

Helaas gaat het al tijden niet zo goed met het aantal grutto’s in Nederland. “In de laatste 10 jaar is de grutto in Nederland 50% achteruit gegaan. Natuurmonumenten werkt erg hard om de grutto’s in reservaten te beschermen.” Samen met enkele boeren onderhoudt Natuurmonumenten jaarlijks de weidevogelgebieden zodat er volop ruimte blijft voor de vogels zoals de grutto om te nestelen. Er wordt geen tot weinig mest verwerkt op het land en ook wordt er niet gemaaid voor 15 juni. Zo hebben de gruttokuikens alle tijd om op te groeien. 

Grutto heeft niet tot 2030

Wandel door de Groene Jonker

Een van deze reservaten is Bovenlanden Kromme Mijdrecht. Boswachter John vertelt: “Half april zullen de grutto’s onder andere hier beginnen met broeden. Nu zie je ze vooral rondscharrelen in het ondiepe water van de Groene Jonker. Zeker een poging waard om eens een kijkje te nemen in het natuurgebied!” 

Kijk hier voor de wandelroute door de Groene Jonker >>

Of ga naar het uitkijkpunt in de Bovenlanden >>

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter