Ga direct naar inhoud
Nieuws

Smienten massaal terug op de Nieuwkoopse Plassen

22 november 2022 | Juriaan van Leeuwen

Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten ziet eindelijk grote groepen smienten terugkeren naar zijn natuurgebied. “Ze zijn echt weken later dan normaal, waarschijnlijk vanwege het warme najaar”, concludeert de boswachter van de Nieuwkoopse Plassen. “Nu het gefluit weer te horen is in het gebied, mag van mij de winter beginnen!”

Smienten

De smient is een opvallende eend die al van verre te horen is door zijn fluitende roep. Hij komt aan het einde van de herfst met duizenden tegelijk naar de Nieuwkoopse Plassen. Boswachter John Pietersen vertelt: “Voor smienten is Nederland aantrekkelijk om de winter door te brengen. Ongeveer 40% van alle smienten komt hier heen om de snijdende winterkou van het hoge noorden te ontlopen.” Ze houden van open water en voeden zich met gras en waterplanten. De mannetjes zijn goed te herkennen aan hun donkerbruine kopjes met de lichtgele vlek boven de snavel.

Smient

Smient

Aantrekkingskracht op de slechtvalk

Die grote groepen ‘fluiteenden’ trekken dan weer een ander dier aan. Namelijk snelste dier ter wereld: de slechtvalk. Smienten zijn een van de favoriete vogels die de slechtvalk ‘slaat’. De duikvlucht van de slechtvalk kan snelheden tot wel 390 km per uur bereiken en gaat zo snel en hard dat de prooi op slag dood is.

Slechtvalk

Slechtvalk

Smienten spotten

De Nieuwkoopse Plassen vervelen nooit; ieder seizoen is het er mooi. Ook in de wintermaanden is er van alles te beleven. Boswachter John: “Houd in de Groene Jonker goed je oren open, je zult zeker het ‘gefluit’ van de smienten op het water horen. Tot maart zijn deze prachtige eenden zeker te zien in het gebied.” Wil je een mooie wandeling door de Groene Jonker maken? Download de app NatuurRoutes en download de Winterwandelroute in de Groene Jonker.

Groene Jonker

Groene Jonker

Juriaan
Juriaan van Leeuwen

Boswachter