Ga direct naar inhoud
Nieuws

Webcam richt zich weer op de lepelaarkolonie in de Nieuwkoopse Plassen

06 februari 2020 | Juriaan van Leeuwen

De lepelaars van de Nieuwkoopse Plassen zijn nog niet terug in het land, maar er staat al wel een webcam gericht op hun broedgebied. Door een samenwerking tussen Stichting NestkastLIVE en Natuurmonumenten zendt een webcam namelijk livebeelden uit vanuit de kolonie.

Lepelaarkolonie

Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten vertelt: “Afgelopen jaar was de eerste keer en het was een groot succes. En ook nu kijk ik iedere avond weer even of ze alweer terug zijn.” De livebeelden zijn te zien op www.nestkastlive.nl/lepelaar. Mensen die de eerste lepelaar hebben gespot, kunnen dat via Instagram of X melden aan @BoswachterJohn.

Broedplek

Het is ieder jaar een verrassing wanneer de eerste lepelaar weer terug is in het gebied. Vorig jaar was dat op 21 februari. “Maar met het zachte weer zou dat dit jaar best wel eerder kunnen zijn”, aldus Pietersen. Hij vervolgt: “Het is geweldig om naar de livebeelden te kijken. Je denkt dat de dieren ’s avonds ook in rust gaan. Maar ook in het donker gaan ze verder met de bouw van de nesten en is het een drukte van jewelste in de kolonie.“

In totaal zijn er vorig jaar 38 nesten geteld. Ze komen vanuit Afrika naar het ene eilandje in de Nieuwkoopse Plassen gevlogen. Dat fascineert de boswachter. “Hoeveel lepelaars er in 2019 groot zijn geworden, weten we niet. Sommige nesten zijn ook twee keer gebruikt. Het is een mooi aantal waar we trots op mogen zijn.”

Lepelaar met kuikens

Jonge lepelaars

Dood

Vorig jaar was er een moment dat we veel meldingen kregen. Mensen zagen dat er een lepelaar vast zat tussen de takken op het eiland. Hij kon geen kant op en is daar uiteindelijk gestorven. Er ontstond discussie op de website of het dier bevrijd moest worden of niet. Voor de boswachter was in deze de keuze niet moeilijk. “Dit is een puur natuurlijke omstandigheid, de natuur is hard. Bovendien is het niet wenselijk om de kolonie te verstoren, dan zouden de vogels ook alle kanten op gaan. En jongen die dan niet kunnen vliegen, rennen misschien wel het water in en verdrinken”, aldus de boswachter.

Zelf lepelaars spotten

De lepelaars zijn natuurlijk niet alleen online te zien. Als ze terug zijn in het land, slapen en broeden ze onder andere in de Nieuwkoopse Plassen. Eten zoeken doen ze in de Groene Jonker. Zeker als er meer vogels teruggekeerd zijn uit Afrika, kun je ze het beste vanaf het wandelpad in de Groene Jonker spotten. Kijk ook eens omhoog, misschien zie je er wel een paar overvliegen! De lepelaarkolonie is te zien via www.nestkastlive.nl/lepelaar.

Juriaan
Juriaan van Leeuwen

Boswachter