Ga direct naar inhoud
Nieuws

Uitdagende film en boek voor vogelaars, van Camperduin tot Castricum

23 april 2018 | Sophie van Amstel

Test uw vogelkennis met een film, vergroot uw vogelkennis met een boek. De vinkgids en de vinkfilm gaan over vogels langs de kustgebieden van Bergen NH.

Geschikt voor beginnende en gevorderde vogelaar. Bijna tachtig vogels in twintig minuten. Probeer die maar eens te herkennen.

Vinkgids

Van Camperduin tot Castricum zijn: polders, waterbergingen, zoet water, zout water, brak water, bollenvelden bos en strand. Enorm veel verschillende gebieden die allemaal andere vogels aantrekken. Het gebied staat dan ook al jaren in de waarnemingen top-3

Je moet een goede vogelaar zijn om alle soorten direct te herkennen. Maar met de vinkgids wordt dat een stuk eenvoudiger. In dit boek staat de top 100 van vogels die in het gebied voorkomen. Aan de hand van foto's herken je de soorten en vink je ze af. Maar ook belangrijke antwoorden op vogelvragen staan er in:

  • hoe smaakt een ijsvogel? 
  • wat is het geheim van de rotgans?
  • waarom heet het winterkoninkje winterkoninkje?
  • hoe bluf je je eruit als je een vogel niet herkent? 
  • bizarre klassenverschillen bij scholeksters 

Filmer en schrijver Peter Bosman maakte de korte film. Tijdens het filmen begon hij ook met het schrijven van een vogelboek. Niet omdat die er nog niet zijn maar omdat in de meeste boeken vaak de leukste informatie ontbreekt. In dit boek staat de top 100 van vogels in Bergen, met een foto om ze te herkennen en informatie over bijzonderheden. Het boek is erg leuk geschreven en een aanwinst voor de beginnende vogelaar én zelfs de meest doorgewinterde vogelaar. 

In de film houden we de telling bij van vogelsoorten. Wie er meer dan 20 telt mag zich een goede vogelaar noemen, wie er meer dan 40 herkent is een  gevorderde vogelaar en wie ze allemaal herkent is een supervogelaar.

Het boek is verkrijgbaar via de webshop van www.publimix.nl

Sophie van Amstel