Ga direct naar inhoud
Nieuws

Konikpaarden in de uiterwaard bij Oijen

19 december 2023 | Sander Verwoerd

Wie vanaf vandaag door de Hemelrijkse Waard struint, kan zo maar oog in oog komen te staan met enkele nieuwe bewoners. Met de komst van vijf konikpaarden komt er nog meer dynamiek in het rivierlandschap. Natuurmonumenten is enthousiast over de aanvulling in het gebied en verwacht net als eigenaar Boer Spierings dat de dieren een verrijking zijn voor het jonge natuurgebied en daarbij ook bijdragen aan een stukje hoogwaterveiligheid.

Konikpaarden in de Maasvallei

Grote grazers langs de Maas

Afgelopen jaren graasden er al meer dan honderd brandrode runderen van Boer Spierings in het gebied, nu komen daar de paarden bij. Deze grote grazers helpen elk op hun eigen manier met het natuurbeheer in het gebied. Waar de koeien meer met hun tong grazen en enigszins kieskeurig zijn in hun menukeuze, kunnen de paarden dankzij hun (boven)snijtanden het gras veel korter grazen. Bovendien zullen de koniks met name in de winterperiode meer houtige stukken eten, zoals jonge wilgen en dorre grassen. Het gebied blijft hierdoor open, wat belangrijk is voor de doorstroming bij hoogwater. Bovendien krijgen andere planten de ruimte en zo ontstaat er nog meer variatie in de plantenrijkdom langs de Maas.

Wel bewonderen, niet voeren of benaderen

Konikpaarden staan bekend om hun rustige karakter, vandaar dat deze dieren vaker ingezet worden in toegankelijke gebieden. Maar het blijven wilde dieren, daarom is het belangrijk om afstand te houden, de dieren niet te benaderen en ze zeker niet te voeren. Dat de hond aan de lijn moet, dat is een altijd geldende regel, die de boswachters toch nogmaals willen benadrukken.

Het hele jaar buiten

In tegenstelling tot de runderen, zullen de konikpaarden zullen wél jaarrond in de uiterwaard te vinden zijn. Al zullen bezoekers ze in het uitgestrekte gebied niet altijd tegenkomen. De vijf merries komen uit de Maasvallei in Limburg, een ander gebied van Natuurmonumenten, en zijn gewend aan het uiterwaardenlandschap. Boswachter Ido Pruijn: “Het zijn robuuste dieren, die goed aangepast zijn aan ons klimaat. En in de Hemelrijkse Waard is meer dan voldoende voedsel te vinden. Daar hoeven wij ons niet druk om te maken.”

Konikpaarden vrijgelaten in de Hemelrijkse Waard

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd