Ga direct naar inhoud

Grootvaders Huisje

Het Grootvaders Huisje of ‘Grootvaders Huusken’ op landgoed Het Enzerinck, in het Achterhoekse Vorden, is alleen bedoeld voor kinderen.

Grootvaders Huisje

Jonkheer Frank Karel van Lennep en zijn vrouw Henriette Constance Adèle Labouchère laten het kinderspeelhuisje in 1928 bouwen voor hun kleinkinderen, ter gelegenheid van hun 40-jarige bruiloft. Het huisje is het exclusieve speeldomein van kinderen. Volwassenen zijn alleen welkom op uitnodiging. Het kleine bakstenen huis heeft een rieten tentdak, een schoorsteen, een versierde veranda en luiken voor de ramen.

De Van Lenneps hebben veel werk gemaakt van de verfraaiing van het landgoed en de aanleg van sierbeplanting. Bij het gerestaureerde huisje is in 2012 ook de omringende beplanting hersteld in de oorspronkelijke gardeneske tuinstijl. Deze stijl is populair aan het begin van de vorige eeuw. Kenmerkend is het kleinschalige gebruik van decoratieve sierbeplanting.

Onderduikers

Het huisje moet erg vol geweest zijn toen er in de Tweede Wereldoorlog onderduikers zaten: ‘Hier in het Grootvaders Huisje zat wel zeven man 's nachts. En in de wei erachter stond een grote schuur, een schapenschuur en dan zeiden we wel: “Goh er is al weer stro weggehaald vandaag.”’

(Willem Breuker, zoon van de tuinbaas).

  • Bouwjaar: 1928
  • Architect: Onbekend
  • Status: Rijksmonument

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid