Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kamp van het COA in Heumensoord

07 september 2021 | Ellen Luijks

Het deel van het natuurgebied waar het over gaat, is eerder een opvanglocatie geweest en herbergt met de vierdaagse ook de 5000 militairen die de wandeling jaarlijks lopen. Natuurmonumenten is net als vele Nederlanders geraakt door de ellende van de vluchtelingen. Het is schrijnend dat de opvang van vluchtelingen nodig is. We hopen voor de mensen dat de opvang in tenten van korte duur is en dat ze zo snel mogelijk betere accommodatie krijgen.

kamp heumensoord

In Heumensoord, een gebied van ons dat we in erfpacht in beheer hebben van de gemeente Nijmegen, is besloten dat er Afghaanse vluchtelingen in units worden opgevangen. Het deel van het natuurgebied waar het over gaat, is eerder een opvanglocatie geweest en herbergt met de vierdaagse ook de 5000 militairen die de wandeling jaarlijks lopen. Natuurmonumenten is net als vele Nederlanders geraakt door de ellende van de vluchtelingen. Het is schrijnend dat de opvang van vluchtelingen nodig is. We hopen voor de mensen dat de opvang in tenten van korte duur is en dat ze zo snel mogelijk betere accommodatie krijgen.

Heumensoord ligt op het grondgebied van de gemeente Heumen, is eigendom van de gemeente Nijmegen en waterbedrijf Vitens en wordt per sinds 2013 beheerd door Natuurmonumenten. Het is 500 hectare groot. Ook tijdens de vierdaagse heeft NM geen zeggenschap en verantwoordelijkheid over het terrein waar het tentenkamp wordt opgeslagen. Dat is ook nu weer aan de orde bij de opvang van de vluchtelingen. Voor vragen over het kamp en de vluchtelingen verwijzen we je naar het COA en de gemeente Nijmegen.

Natuurmonumenten vindt het niet gepast om naast mensen die een traumatische ervaring hebben gehad leuke activiteiten doorgang te laten vinden. Daarom organiseert Natuurmonumenten deze periode geen publieksactviteiten en zal ook de promotiewagen niet aanwezig zijn. Deze activiteiten gaan door in onze andere gebieden, met name Landgoed Mookerheide. Ook zal Natuurmonumenten geen toestemming geven voor evenementen in de periode dat het kamp aanwezig is. Organisaties die bij Natuurmonumenten bekend zijn, die vaker evenementen organiseren in Heumensoord zijn reeds op de hoogte gebracht. 
Natuurmonumenten hoopt op uw begrip hiervoor. 

Natuurmonumenten wil dat iedereen zich op Heumensoord zich welkom voelt, zoals de vaste gebruikers, de mensen uit Nijmegen en omgeving, en ook de vluchtelingen. Heumensoord is 500 hectare groot en blijft gewoon toegankelijk. De wandelroutes en de MTB-route blijven ook toegankelijk. Alleen het gedeelte van de opvang niet.

Ellen Luijks
Ellen Luijks

Boswachter