Ga direct naar inhoud
Nieuws

Hooglanders en Galloway koeien bij de Weg achter de Es

15 maart 2023 | Sanne van Gemerden

Op een fiets- of wandeltochtje over de Weg achter de Es kun je, naast het pad, vier Hooglanderkoeien tegenkomen. De dames lopen in het terrein dat recent door Natura 2000 herstelmaatregelen is opengemaakt. Hun taak is om grassen en jonge boompjes te eten. Op deze manier dragen ze bij aan het herstel van de heide.

Familie Schotse hooglanders

Transparant bos

De vijfentwintig ha heide met bosopslag naast de Weg achter de Es, heeft een opfrisbeurt gekregen. In de winter heeft Natuurmonumenten groepjes bomen verwijderd. Dit zorgt voor meer licht op de grond en dat is goed voor de nog aanwezige heide. Het doel is om een geleidelijke overgang te creëren van het Uffelter Veen naar de Esbosjes, aan de rand van de Uffelter Es. De overgang bestaat uit heideveldjes, omzoomt door transparant bos.

Waar lopen de Hooglanders?

De Weg achter de Es is een prachtig zandpad met een fietspad erlangs. De Hooglanders lopen achter een raster, in het natuurgebied. Het fietspad wordt hier niet door de dieren betreden. Er is één stukje waar de koeien wél over het fietspad kunnen, dat is waar het fietspad afslaat naar het Platte pad. Hier lopen al een aantal jaren Hooglanders, dus dat is niets nieuws.

Hooglanders

Graasgedrag

Heide is in feite het gevolg van een landbouwmethode uit vroeger tijden. Het wordt ook wel cultuurhistorisch landschap genoemd. Landbouwhuisdieren graasden in Drenthe in het bos en op de heide hun dagelijkse kostje bij elkaar. Om de heide, met alle bijzondere soorten die daar voorkomen, te kunnen behouden is het hard nodig dat er nog steeds dieren op de heide grazen. Hooglanders zijn hiervoor zeer geschikt. Ze kunnen zich uitstekend redden in de natuur en verteren de ruwe kost die ze daar vinden uitstekend.

Schotse Hooglanders

Afstand houden

Hooglanders zien er met hun dikke vacht schattig en knuffelig uit. Hou toch ruime afstand van de dieren, ten miste 25 meter. Ze kunnen zich plotseling heel snel bewegen. Ga nooit tussen de runderen in staan en benader de kalfjes niet, moederdieren kunnen dat opvatten als bedreiging. Staan de dieren op het pad? Wacht rustig tot de dieren hun weg vervolgen. Duurt het lang? Keer dan zelf om en ga terug.

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden

Boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe Tijdelijk persvoorlichter (feb, mrt, apr)