Ga direct naar inhoud
Nieuws

Hulp voor de hazelworm op Holtingerveld

17 november 2022 | Sanne van Gemerden

De hazelworm in een interessant dier dat een mysterieus leven leidt. Hij lijkt op een slang, maar is het niet. Hij is een meester in zich verstoppen voor anderen. En zijn Latijnse naam, Anguis fragilis, betekent letterlijk ‘breekbare slang’. Hardloopwedstrijd RunForestRun doneert per deelnemer voor natuuronderhoud van dit dier.

Hazelworm

Liefhebber van overgangen

De hazelworm is een ernstig bedreigd diersoort. Al langere tijd zien we dat het aantal hazelwormen in Nederland licht afneemt. In Drenthe zien we dezelfde trend. In het Dwingelderveld hebben we ze helaas al jaren niet meer gezien. Maar het Holtingerveld is nog een goed leefgebied voor ze. En om dat te behouden werken we continue aan het beheren van hun leefomgeving. De hazelworm houdt van de overgang van open terrein als heide naar struiken en bos. Om te voorkomen dat de struiken uitgroeien tot bomen, zagen we pleksgewijs en gefaseerd in plek en de tijd de struiken af. Zo lopen ze weer uit tot een dicht struikgewas en vormen ze een goede schuilgelegenheid voor de hazelworm. Als we dit beheer niet uitvoeren, is de kans groot dat de hazelworm verdwijnt in het Holtingerveld. Het omliggende landschap, dat voornamelijk bestaat uit uitgestrekte weilanden zonder bosschages, is namelijk niet geschikt voor de hazelworm. Bovendien kunnen ze niet zo ver kruipen, zodat ze een dergelijke afstand niet kunnen overbruggen om in een ander natuurgebied te komen.

Hazelworm gezien bij de Liskes in Bergeijk

Hazelworm

Geen worm nog slang

Hoewel de Latijnse naam slang betekent, is het geen slang. Het is een hagedis zonder pootjes. Hazelwormen hebben zonnewarmte nodig om te leven. Ze warmen zich door hun vorm, langwerpig en cilindrisch, snel op. In het schemer jagen ze op slakken, wormen en insecten. Overdag zitten ze vaak verscholen in een luchtige bosbodem, onder struikgewas of dode, liggende boomstammen. Deze combinatie maakt de kans op het zien van een hazelworm bijzonder klein. Een echte meester in het verstoppertje spelen dus!

Hazelworm

Bijdrage aan natuur

De hardloopwedstrijd RunForestRun op 19 november door het Holtingerveld doneert per deelnemer een bedrag aan Natuurmonumenten en de Holtinger schaapskudde. Deze bijdrage komt ten goede aan het natuuronderhoud voor de hazelworm.

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden

Boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe Tijdelijk persvoorlichter (feb, mrt, apr)