Ga direct naar inhoud
Nieuws van de boswachter

Kinderen helpen bij herstellen hei Holtingerveld

12 november 2019 | Lian Flikkema

Kinderen van vier basisscholen uit de omgeving van Havelte hebben de Vogelwacht Uffelte en Landschapsbeheer Drenthe geholpen met het herstellen van een stuk heide in het Holtingerveld op het terrein van Natuurmonumenten. Het resultaat is spectaculair. In plaats van een dichtgroeiend heidegebied zie je nu weer de heide in volle glorie.

voor en na heideschonen

Gelukkige samenwerking

Al meer dan 15 jaar verwijderen vrijwilligers van de Vogelwacht Uffelte ‘s winters op de heide in het Holtingerveld de opslag van vliegdennen. Traditiegetrouw komen 1 keer per jaar leerlingen van groep 7 en 8 van vier omliggende basisscholen hierbij helpen. Samen met Landschapsbeheer Drenthe is ook nu weer een compleet programma opgezet. De kinderen hebben de, door de Vogelwacht gezaagde of uitgetrokken, boompjes weggesleept. Dat er een Belgisch trekpaard hielp, was extra aantrekkelijk en een bezienswaardigheid. Vooraf kregen ze op school een les over het ontstaan van het heidelandschap en de bijzondere bijbehorende flora & fauna. Daarnaast was er een spannende en tevens leerzame natuurspeurtocht uitgezet. De ecoloog van Natuurmonumenten was heel tevreden: “Wat een gezellige drukte. De kinderen hebben goed werk geleverd”. Het mes snijdt zo aan verschillende kanten. De kinderen weten meer over hun bijzondere woonomgeving, meer over de natuur en ze waren ook nog lekker buiten bezig. De natuur heeft er ook baat bij gehad: er is een groter stuk heide aangepakt dan vooraf was bedacht

kinderen helpen bij herstel heide Holtingerveld

Machines, grazers of handwerk

Doen we niets, dan groeien open (heide) landschappen dicht. Dat gebeurt door natuurlijke successie. Maar de laatste jaren zorgt het teveel aan stikstof uit landbouw, industrie en verkeer voor een explosieve groei van grassen en jonge boompjes. Die verdringen kwetsbare planten zoals heide en klokjesgentiaan. Er is een pakket aan maatregelen mogelijk en nodig: met grote machines, met grazers zoals schapen en runderen, maar ook met echt handwerk. Daarin spelen vrijwilligersgroepen zoals de Vogelwacht Uffelte, en soms schoolkinderen uit de regio een grote rol. Alles is erop gericht om de natuur van het Holtingerveld te behouden en meer weerbaar te maken, zodat er ook in de toekomst nog veel te genieten valt.  

 

Ontdek het Holtingerveld

Bos, hei, vennen, zandverstuivingen, cultuurhistorie .... het Holtingerveld is zo boeiend. Loop de wandelroute eens. Geniet van de variatie in landschap en de bijpassende planten en dieren. 

boswachter Lian
Lian Flikkema

boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe