Ga direct naar inhoud
Nieuws

Satijnzwammenparadijs op de Grote Startbaan

27 september 2023 | Sanne van Gemerden

De Grote Startbaan bij Havelte is één van de belangrijkste vindplaatsen van grasbewonende satijnzwammen in Drenthe. Voorbeelden zijn het Blauwplaatstaalsteeltje en de Olijfgroene zwartsneesatijnzwam. Deze week vond boswachter Hans toevallig ook de zwartwordende wasplaat, de paddenstoel van het jaar 2023, in dit bijzondere stukje grasland direct achter Havelte.

Wasplaten

Verwondering

De plotselinge aanwezigheid van paddenstoelen is echt een verwondermoment in de natuur. Van het één op het andere moment staan de meest prachtig gevormde boleten, zwammen en bankjes te stralen in het herfstlicht. Het is trouwens niet alleen in de herfst dat de paddenstoelen groeien. In alle seizoenen kun je ze zien, maar je moet wel weten waar je op kunt letten!

Zwartwordende wasplaat

Dit juweeltje trof boswachter Hans eind september op de Grote startbaan aan. Na verloop van tijd wordt de hoed van deze paddenstoel zwart. Zeer waarschijnlijk komt daar de naam zwartwordende wasplaat vandaan...

Puntmutswasplaat

De puntmutswasplaat komt voor in relatief jonge graslanden met kalkhoudende bodems

Kleurrijk en elegant

De wasplaten zijn een bijzondere groep paddenstoelen. Ze worden ook wel de orchideeën van de paddenstoelen genoemd. De elegante plaatjeszwammen houden van kalkrijke grond en vertonen zich in de meest schitterende kleuren. Op de Grote Startbaan kan naast de zwartwordende wasplaat ook de puntmutswasplaat, het gewoon vuurzwammetje en papegaaizwammetje worden gevonden.

Gewoon vuurzwammetje

Gewoon vuurzwammetje is een helder rode wasplaat

Satijnzwam

Tijdens een inventarisatie in 2014 bleek dat de grote startbaan een walhalla is voor satijnzwammen. Er werden maar liefst 25 soorten satijnzwammen aangetroffen waarvan er 23 op de Rode Lijst staan. Dat komt omdat deze soorten afhankelijk zijn van schrale, weinig verstoorde graslanden die tegenwoordig zeldzaam zijn in Nederland. Door bemesting, grondbewerking, stikstofdepositie en grootschalig, mechanisch beheer is dit graslandtype vrijwel verdwenen. In Drenthe vind je nog een paar van dit soort plekken, waarvan de Grote startbaan tot één van de meest soortenrijke en belangrijke voorbeelden is. Natuurmonumenten beheert dit gebied met maaien-en-afvoeren en door invasieve exoten te bestrijden. Het gebied is opengesteld voor wandelaars.

Zwartsneesatijnzwam
Zwartsneesatijnzwam

De Zwartsneesatijnzwam kan plaatselijk met tientallen exemplaren voorkomen.

Soorten zoeken

Wil je op zoek naar paddenstoelen? Het beste moment is een paar dagen na een flinke regenbui én wanneer het niet te warm of te koud is (zo tussen de 8 en 18 graden Celsius) . Op de Grote startbaan kun je sommige soorten in groepen van meer dan tien exemplaren tegenkomen, zoals de Zwartsneesatijnzwam. Voorbeelden van de zeldzamere soorten zijn de Groensteelsatijnzwam en Bruine trechtersatijnzwam. Nog meer zien? Ga mee met een paddenstoelenexcursie; elke zaterdag in oktober bij Bezoekerscentrum Dwingelderveld Meld je hier aan.

Paddenstoelen kijken

Paddenstoelen kijken

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden

Boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe Tijdelijk persvoorlichter (feb, mrt, apr)