Ga direct naar inhoud
Nieuws

Van wuivende margrieten word je blij

05 juni 2019 | Lian Flikkema

Wilde margrieten bloeien rond juni. Ook in het Holtingerveld kun je ze vinden. De witte bloemen met het gele hartje maken niet alleen mensen blij, maar ook veel insecten.

wilde margriet

Margarites betekent parel!

De wilde margriet komt algemeen voor. Hij staat op allerlei grondsoorten. Maaien en lichte begrazing vindt hij prima. Maar de grond moet niet zwaar bemest zijn. Daarom zie je deze plant niet meer in intensief agrarisch gebied. Op de lemige zandgrond van de Grote IJsbaan in het Holtingerveld voelt hij zich thuis. Wel heeft hij tijdelijke open plekken nodig om te kiemen. Molshopen of mierenbulten bijvoorbeeld.

Tal van insecten gebruiken de wilde margriet als voedselplant: bladhaantjes, snuittorren, mineervliegen en netwantsen. Ga eens in de buurt van zo’n bloeiende margriet zitten en neem de rust om te kijken naar de insecten die druk bezig zijn.

soldaatje op wilde margriet

Maak plaats voor wilde bloemen 

Langzaam maar zeker zijn wilde bloemen uit ons landschap verdwenen. En dat is slecht nieuws! Wilde bloemen zijn heel erg belangrijk voor mens en natuur. Zonder wilde bloemen, geen insecten en zonder insecten geen vogels. Laten we samen Nederland weer in bloei zetten! Ontvang zaad, tips en ideeën hoe je zelf aan de slag kunt met wilde bloemen in je eigen omgeving: www.natuurmonumenten.nl/wilde bloemen

actiefoto klaproos
boswachter Lian
Lian Flikkema

boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe