Ga direct naar inhoud
Nieuws

Hooglanderkalfjes geboren op Huis ter Heide

04 februari 2023 | Irma de Potter

Er zijn al minstens 8 kalfjes geboren in de kudde Schotse hooglanders die het natuurgebied Huis ter Heide begrazen. En dat zullen er de komende weken nog veel meer worden. Ze zien eruit als teddybeertjes met een hoog knuffelgehalte, maar het blijven wilde dieren die niet op onze uitingen van genegenheid zitten te wachten. Daarom is het belangrijk om ruime afstand (minimaal 25 meter) te bewaren en dit prille geluk niet te verstoren.

Schots hooglander kalfje

Geen hulpeloze kalfjes

Schotse hooglanders zijn een oeroud en zelfredzaam runderras. Dat maakt ze heel geschikt voor begrazing in onze natuurgebieden. Ze kunnen het hele jaar buiten zijn, leven van de grassen, kruiden en bladeren uit de natuur en werpen hun kalveren zonder hulp. Na de geboorte, als het voor de kalfjes nog te zwaar is om de hele dag met de kudde mee te lopen, verstopt de koe haar jong in het hoge gras. Hier ligt het een groot van de dag te slapen. De moeder is echter altijd in de buurt en komt geregeld bij het kalfje kijken om het te zogen.

Kom niet tussen koe en kalf

"Ik krijg vaak meldingen van bezorgde wandelaars die een kalfje zien liggen, terwijl het nauwelijks lijkt te ademen", vertelt boswachter Irma de Potter van Natuurmonumenten. "Dit is natuurlijk gedrag en absoluut niet zielig. Ik raad dan ook aan om nooit naar een kalfje toe te gaan, want de moeder is altijd ergens in de buurt. Een Schotse hooglander is een ras met een rustig karakter, maar ook die zachtaardigheid kent grenzen. Het moederinstinct zorgt bij een zogende koe voor een hoger stressniveau, waardoor ze feller kunnen reageren op onverwachte en voor hun bedreigende situaties. Ze zal altijd haar kalf willen beschermen. Let er daarom op dat je niet tussen de moederkoe en haar kalf in komt. Wij adviseren dan ook altijd een afstand van 25 meter of meer aan te houden." En als ze op het pad staan? "Kijk dan of je er in een grote boog omheen kunt, desnoods door het bos. En als dat niet kan, dan is omkeren de enige optie!"

Honden aan de lijn

Honden mogen aangelijnd ook mee het natuurgebied in. "Vanwege de hooglanders zien wij dat de meeste hondeneigenaren zich wel aan die regel houden", vertelt Irma. "Toch zijn er ook nog mensen die niet beseffen hoeveel stress hun loslopende hond kan veroorzaken in een kudde en zeker als er kalfjes zijn. Daarom hierbij nog eens de oproep om je hond vooral aan te lijnen."

Pas geboren kalfjes 2023

De eerste kalfjes in februari 2023 geboren.

Levende grasmaaiers

Natuurmonumenten huurt de Schotse hooglanders van Stichting Taurus. De zorg en het toezicht op de gezondheid van de dieren wordt wekelijks gecontroleerd door een medewerker van Taurus. De runderen houden met hun graasgedrag de graslanden open en zorgen voor een structuurrijk en gevarieerd bos. Zonder deze levende grasmaaiers zou Natuurmonumenten het beheer met machines moeten uitvoeren.

Hooglanders zien?

Wandel dan eens de 8 km lange vennenroute over Huis ter Heide, die start bij de parkeerplaats aan de Galgeneindsestraat.

Irma de Potter
Irma de Potter