Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Noord Huis ter Heide bij Tilburg

Waar: Huis ter Heide

Wandelroute Landgoed Huis ter Heide, bij Tilburg
1 uur 40
5 km

Over de route

Wandel door natuurgebied Huis ter Heide en ontdek de prachtige natuur vlak bij Tilburg, waar reeën, Schotse hooglanders, bosmieren en roofvogels leven. Volg voor deze route de blauwe pijlen. 

 

 

Waar kun je starten

Waterrijke vogelparadijs Huis ter Heide
Startpunt

Parkeerplaats bij Middelstraat

Wat kom je onderweg tegen?

1. Welkom op De Moer

Voordat we de natuur induiken, vertellen we je graag iets over De Moer. Je staat nu vlak bij het centrum van dit lieflijke plaatsje. De Moer is één van de drie kerkdorpen van Loon op Zand en dankt haar naam aan het veen dat hier vroeger was. Veen, of turf wanneer het gedroogd was, werd ook wel ‘moer’ genoemd.

2. Schotse hooglanders

Achter het klaphekje ligt het begrazingsgebied van Huis ter Heide. Het is een flink gebied, maar je maakt veel kans Schotse hooglanders te zien! Deze grote runderen helpen Natuurmonumenten om het gebied open te houden. Ondanks hun indrukwekkende uiterlijk zijn de hooglanders kalme dieren. Met hun lange roodbruine vacht en grote horens zijn het fraaie fotomodellen die voor prachtige plaatjes zorgen!  Het blijven wilde dieren, dus houd wel altijd gepaste afstand, zeker als er kalfjes in de buurt zijn.

3. Zoek de verschillen

In dit bos vind je drie verschillende soorten dennen: de grove den, de Corsicaanse den en de Oostenrijkse den. De grove den is de enige Nederlandse den en heeft een stam met kleurverloop: bovenin is de stam rood en onder grijs. De Corsicaanse den heeft lange, warrige naalden. De naalden van de Oostenrijkse den staan dicht op elkaar en de boom lijkt van onder af zwart. Aan de hand van deze omschrijvingen zou je de verschillende dennen moeten kunnen herkennen, ook wel determineren genoemd.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda