Wandelen

Wandelroute naar het Leikeven, vlak bij Tilburg

  • Rolstoel met begeleider
  • Geschikt voor rolstoel
Wandelen

Wandelroute naar het Leikeven, vlak bij Tilburg

Ontdek het veelzijdige karakter van Huis ter Heide en ga door bossen en langs graslanden en vennen. Het prachtige uitzicht over het Leikeven is een van de hoogtepunten van de route. Onderweg kun je kuddes Schotse hooglanders tegenkomen die Natuurmonumenten helpen bij het open houden van het gebied.

Voor het grootste gedeelte voert deze route over een verhard pad. Waar het pad overgaat in een stevig zandpad, met af en toe een boomwortel, is deze nog steeds goed begaanbaar. De boswachters van Natuurmonumenten adviseren deze route voor mensen in een scootmobiel. Mensen in een rolstoel kunnen deze route ook afleggen, maar in dat geval is een begeleider aan te raden. 

De route naar het uitkijkpunt staat met gele pijltjes aangegeven. Vanaf het uitkijkpunt volg je dezelfde route terug naar de parkeerplaats. De gehele route is dus 2x 2,25 kilometer, een totaal van 4,5 kilometer.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Toegankelijkheid

De route

 Startpunt

1Militaire opslagbasis

Nadat de Tweede Wereldoorlog was beëindigd en de Koude Oorlog zich aandiende, werd het stuk bos aan de linkerkant van de weg gebruikt als militaire opslagbasis (MOB). Hier werd munitie geproduceerd en opgeslagen. Als je goed kijkt, zie je langs deze weg een aantal kale plekken met daartussen berkenbomen. Hier stonden de gebouwen van de basis. De plek is nu dus teruggegeven aan de natuur, terwijl de sporen van het verleden nog zichtbaar zijn.

Berk (24-12 t-m 20-1)
Militaire opslagbasis
Berk op Landgoed Huis ter Heide
Militaire opslagbasis

2Kerkepad

Je kruist hier de Molenbaan, een weg die vroeger door de inwoners uit de omliggende boerderijen en De Moer werd gebruikt als kerkepad. Toen de Moer zelf nog geen kerk had (voor 1894) namen zij dit pad over de open heide naar de kerk van Loon op Zand. Het bos is pas rond 1900 aangeplant toen de woeste heide werd ontgonnen. Er was toen een grote vraag naar hout voor met name de mijnindustrie in Zuid-Limburg.

Mistige ochtend op Landgoed Huis ter Heide
Kerkepad

3Heidelandschap

Links in de hoek zie je nog een stuk heide zoals het er hier op Huis ter Heide tot ruim 120 jaar geleden overal uitzag. In die tijd lieten de inwoners uit de dorpen hun schapen op de heide grazen. Die brachten wol op en leverden mest voor hun kleine akkers. Met de intrede van kunstmest rond 1850 en de komst van goedkopere wol uit Australie, verdwenen de schaapskuddes. Heide werd ineens 'waardeloze' grond. Door er bos op aan te planten of er landbouwgrond van te maken, kon er weer geld mee worden verdiend.

Leikeven Huis ter heide
Heidelandschap

4Blauws in het Plakkeven

Voor het Plakkeven ga je vlak voor het bankje linksaf en voor het hek naar links, het smalle bospaadje op.

Bij het Plakkeven is een uitkijkpunt over het verscholen ven. In het vroege voorjaar is dit de plek waar de heikikkers zich voortplanten en de mannetjes enkele dagen blauw kleuren. Zie jij een blauwe flits in het riet? Grote kans dat dit de blauwborst is! Net als de kleine karekiet en tjiftjaf laat deze vogel zich hier in de zomer geregeld horen en zien.

Terug op de route staat een bankje. Geniet hier in alle rust van de omgeving!

heikikkers in de paartijd
Blauws in het Plakkeven
Zingende blauwborst in riet
Blauws in het Plakkeven

5Langharige natuurbeheerders

Op Huis ter Heide grazen het hele jaar door Schotse hooglanders. Deze prachtige runderen zijn erg belangrijk voor het gebied. Natuurmonumenten zet de dieren in, omdat zij met hun gegraas het halfopen landschap in stand houden en zorgen dat het niet dichtgroeit. Deze machtige dieren zorgen voor de mooiste foto's, zeker als ze in het water van het Leikeven staan. Hoewel ze er indrukwekkend uitzien, zijn ze erg zachtmoedig. Maar het blijven wilde dieren. Houd daarom altijd een gepaste afstand van ongeveer 25 meter aan. Zeker als er jongen in de buurt zijn.

Bij dit punt passeer je het klaphekje. 

Schotse hooglanders bij Leikeven
Langharige natuurbeheerders
Schotse hooglander
Langharige natuurbeheerders

6Uitkijkpunt

Vanaf deze verhoging kijk je uit over het Leikeven, waar een groot deel van de route omheen loopt. Dit ven dankt zijn naam aan de afwateringssloot die hier rond 1200 werd gegraven. In het plaatselijk dialect noemden ze die ‘de laaij’, dat later verbasterde naar ‘Leike’.

Bij het uitkijkpunt vind je zitgelegenheid. Je bent nu op de helft van de route, neem hier een welverdiende pauze voordat je omkeert en je weg vervolgd naar de parkeerplaats. Houd je ogen en oren open. Je ontdekt geheid andere dingen in de natuur!

Vennenroute Huis ter Heide, vlak bij Tilburg
Uitkijkpunt

7Eindpunt

Je bent aangekomen bij het eindpunt van deze route! Hopelijk heb je genoten. Wil je nog meer ontdekken? Kijk hier voor een andere rolstoeltoegankelijke routes in Noord-Brabant, de Van Tienhovenroute over de Kampina.

Paarse heide op Kampina
Eindpunt
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.