Ga direct naar inhoud

Vrijwilliger natuurbeheer Huis ter Heide

Gaat het landelijke, groene Noord-Brabant je aan het hart en lijkt het je leuk om zelfstandig te werken buiten in de vrije natuur? Dan is wellicht het werken bij de Natuurmonumenten een leuke invulling.

Vrijwilliger natuurbeheer Huis ter Heide
  • Functienaam: vrijwilliger natuurbeheer
  • Tijdsbesteding: halve dag per week
  • Locatie: beheereenheid Midden Brabant: landgoed Huis ter Heide

Wat houdt de functie in?

De beheereenheid Midden Brabant van Natuurmonumenten is op zoek naar een enthousiaste vrijwilliger die zijn steentje wil bijdragen aan het natuurbeheer. Op dit moment komt het team boswachters letterlijk handen tekort om de natuurwaarden van Landgoed Huis ter Heide veilig te stellen en liever nog; te ontwikkelen! In dit geval gaat het om het terugdringen van de Amerikaanse vogelkers. Wij noemen deze soort meestal kortweg Prunus. Deze uitheemse Prunus groeit super snel en zaait zich zo sterk uit dat jonge boompjes, die van nature in het bos in Nederland thuishoren, als het ware worden weggedrukt. Uiteindelijk ligt het gevaar van een saai donker bos van louter Prunus op de loer. Maar dat niet alleen! In Prunus komen nauwelijks insecten voor en dit betekent dan ook nog eens een enorme verarming van de dierenwereld. Natuurmonumenten wil graag het bestaande bos dat  in het verleden is aangeplant voor de houtproductie, omvormen naar een gevarieerd soortenrijk bos dat van nature op de Brabantse zandgrond thuishoort.

Op Huis ter Heide werken drie groepen vrijwilligers die de Prunus bestrijden in gebieden waar hij veel voorkomt. Het grootste deel van het landgoed is inmiddels bijna vrij van Prunus. Wij zoeken iemand die als een soort “vliegende kiep” Huis ter Heide afspeurt, op zoek naar de laatste verspreid of in groepjes groeiende Prunusstruiken en deze verwijdert.

Het is een hele klus om het het gebied schoon te maken van de Amerikaanse Vogelkers. Wij zijn op Huis ter Heide nu 10 jaar bezig met ongeveer 20 vrijwilligers. Er is al veel gebeurd, maar de inzet van een “vliegende kiep” zal nog wel een reeks van jaren nodig blijven.

De leuke kanten van dit werk:

  • leer het landgoed van binnenuit kennen en kom overal ook daar waar normaal niemand komt.
  • in de vrije natuur werken en de natuur beleven in alle jaargetijden.

Wie zoeken wij?

Het met handgereedschap uittrekken, uitsteken en omzagen van struiken en kleine boompjes van Amerikaanse Vogelkers vereist een goede conditie! Werkzaamheden worden individueel of met zijn tweeën uitgevoerd.

Wat bieden wij?

  • Uitdagend werk bij een organisatie met een breed maatschappelijk draagvlak.
  • Een vast contactpersoon en beschikking over benodigde voorzieningen bij het werk.
  • Een onkostenvergoeding voor vervoer.
  • Een vrijwilligerspas voor korting op producten van Natuurmonumenten. 

Informatie en sollicitatie

Gerard van den Burg: 06 52525657 en [email protected]

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid