Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute IJmeer

Waar: Noord-Holland

IJdoorn
2 uur 55
35,18 km

Over de route

Fraaie fietstocht door polders, over dijkjes, langs water, cultuurhistorie en gezellige terrasjes.

Het klinkt mooi, natuur bij de stad. Maar wat betekent het precies? Stap op de fiets en laat je verrassen tijdens deze tocht rond het IJmeer. Zelfs vlak langs de A1 ervaar je het buitengevoel. Je fietst tussen stad en land, tussen drukte en stilte, tussen mens en dier. Met het ooit zo omstreden IJburg steeds aan je zijde. Door de geur van de schapen op de dijk waan je je op het platteland. En dat terwijl je Amsterdam bijna aan kunt raken…

IJburg is een Amsterdamse woonwijk, gebouwd in het IJmeer. Verschillende projecten van Natuurmonumenten, gemeente Amsterdam en provincie Noord-Holland hebben gezorgd voor waardevolle natuur rond dit bijzondere stadsdeel.

Waar kun je starten

Blauwe zeedistel Natuurmonumenten
Startpunt

Parkeerplaats Zeeburg I

Wat kom je onderweg tegen?

IJburg
IJburg

1. IJburg

Je fietst over de boulevard op IJburg. Aan je rechterhand de nieuwe woonwijk. Links uitzicht op het IJmeer. Vogeleiland. In de verte zie je het Natuureiland liggen dat zijn bestaan te danken heeft aan de vogels. Omdat de opgespoten zandplaten voor de aanleg van IJburg zo in trek waren bij vogels, besloten de ontwerpers er eentje speciaal voor hen te maken. Schone mosselen. De stenen die op de bodem van het IJmeer zijn aangebracht, vormen een ideale voedingsbodem voor driehoeksmosselen. Deze diertjes filteren slib uit het meer en zorgen er zo voor dat het water helder blijft. En driehoeksmosselen worden weer graag gegeten door vissen en watervogels. Aan einde rechts en direct eerste weg linksaf (Marius Meijboomstraat), richting Muiden en Weesp. Iets verderop linksaf, fietspad. Ga op tweede brug scherp rechtsaf. Aan het einde rechtsaf, onder viaduct door. Direct daarna aan je linkerhand Diemervijfhoek.

Diemervijfhoek
Diemervijfhoek

2. Diemervijfhoek

Zet je fiets even tegen het hek en wandel het rondje van ± 3 km door de Diemervijfhoek. Halverwege is er een prachtig uitzichtpunt over het IJmeer. Opgelet: het deel van het pad na het uitzichtpunt kan zeer modderig zijn. De Diemervijfhoek was een baggerdepot uit de jaren 60. Nu is het een klein maar zeer waardevol natuurgebied dat een belangrijk tussenstation vormt in de natuurverbinding. Het is uitgegroeid tot een wilgenmoeras met honderden ringslangen en duizenden kikkers. Op zomeravonden is het hier een gekwaak van jewelste. De route gaat verder via de Natuurboulevard richting Muiden. Deze is op de fiets alleen toegankelijk van 1 maart tot 1 november. Je kunt buiten deze periode dit deel overslaan en de route onder het viaduct door vervolgen in de richting van het Diemerpark. Vervolg fietspad en ga bij splitsing rechtdoor door hek (Jan Kerstenpad). Na ongeveer 1 km uitzichtpunt over Baai van Ballast.

Baai van Ballast
Baai van Ballast

3. Baai van Ballast

Je staat op de oever en kijkt over het water van de Baai van Ballast uit. Deze baai dankt zijn fraaie naam aan de firma Ballast die hier in de jaren 70 zand won voor de aanleg van de Amsterdamse wijk Venserpolder. In de landtong die de baai afscheidt van het IJmeer is een kreek aangelegd. Hierdoor ontstond een geïsoleerd stuk moerasbos, omringd door rietkragen. Daar voelen rietvogels zoals roerdomp, waterral, baardman en blauwborst zich prima thuis. Het water wemelt van de zoetwatervissen en ook de ringslang weet hier zijn weg te vinden. Vervolg fietspad langs IJmeer.