Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Imstenraderbos, bij Heerlen (geel)

Waar: Imstenraderbos

Wandelroute Imstenraderbos, bij Heerlen (geel)
1 uur 56
5,8 km

Over de route

Natuurgebied Imstenraderbos is Zuid-Limburg in het klein. Je vindt er oud bos, een droogdal, hellingbossen en vele landschapselementen. Geniet na een uitdagende klim van een adembenemend uitzicht over het dal en de stad. Op het gezang van de vogels na, heerst in het diepe bos een bijzondere stilte. Vlak bij de stad en toch een wereld van verschil!

Volg de gele route (paaltjes met gele band) die begint bij Boscafé de Admiraal (voorheen: La Diligence), waar we met de rug naar de ingang gaan staan en dan naar links gaan, de Zandweg vervolgen.

TIP: De paden kunnen modderig zijn (bospaden drogen langzamer op), dus is goed waterdicht schoeisel gewenst. Deze route is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen.

Waar kun je starten

Imstenraderbos

Wat kom je onderweg tegen?

1. Sprookjesbos

In dit fraaie, eeuwenoude loofbos spelen machtige beuken en zomereiken de hoofdrol. Dankzij de voedselrijke bodem en de hoge leeftijd van de bomen (sommige bomen stammen uit het einde van de 18e eeuw) staan hier waarschijnlijk de hoogste en meest majestueuze beuken van Nederland! 

Het bos ligt op een steile helling van een erosiegeul, ook wel een grub genoemd. 

Schat de leeftijd van een boom

Dat kan het beste aan de hand van een doorgezaagde stam van een boom. Om precies te weten hoe oud een boom is moet je namelijk het aantal jaarringen in de doorsnede van de stam tellen. Een jaarring bestaat uit een lichte en een donkere ring. De lichte ringen vormen zogenaamd voorjaarshout, in het voorjaar groeit een boom het snelst en daarom zijn die ringen ook meestal het breedst. De donkere ringen worden het zomerhout of late hout genoemd, deze ringen zijn veel smaller omdat de boom dan ook veel minder snel groeit.

Zelf meten

Een minder betrouwbare methode, maar die je wel zelf kunt gebruiken, is om de omvang van een boom te meten. Een beuk groeit op deze grond ongeveer 2 cm per jaar, dus als de omvang 2 meter is, is de boom ongeveer 100 jaar oud.

2. Aan de bosrand

Door de afwisseling van bos en weilanden maak je hier kans om dieren te spotten. Bij de poel komen bovendien regelmatig reeën drinken. Het weiland zelf is een ideaal jachtgebied voor buizerds en uilen, waaronder de bosuil en ransuil. In het bos huizen meerdere soorten vleermuizen. Op de akkers, graslanden en in landschapselementen zoals graften en (meidoorn)hagen kun je vogels tegenkomen, zoals de patrijs, grauwe klauwier en grasmus.

3. Sparren

Het Imstenraderbos is oorspronkelijk een eiken- en beukenbos met ondergroei van onder andere hulst. Die samenstelling is redelijk uniek in Nederland. Maar op deze plek kijk je naar een aantal dode sparren, die zijn aangetast door een keversoort. Het ziet er misschien wat mistroostig uit, maar Natuurmonumenten laat deze afstervende sparren zoveel mogelijk staan als voedselbron en nestplek voor vleermuizen en spechten.