Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Imstenraderbos

Imstenraderbos

Imstenraderbos: Zuid-Limburg in het klein

“Imstenraderbos: mijn Zuid-Limburg in het klein. Je vindt er glooiende beukenbossen, graslanden met hoogstamfruitbomen, doorkijkjes naar sprookjesachtige landgoederen en akkers. In de bossen broedt de geheimzinnige havik, in de schemering hoor je de bosuil roepen en kun je reeën tegenkomen. ’s Nachts is het bos het domein van vleermuizen.”

Bianca de Craen
Bianca de Craen

Boswachter van dit gebied

Meer over Imstenraderbos

Over het gebied

Een betoverend mooi bos waar je weinig mensen tegenkomt, en toch vlakbij de stad Heerlen. Dat is het Imstenraderbos, in Zuid-Limburg.

Fietsen, wandelen of mountainbiken in het Imstenraderbos

Het Imstenraderbos ligt in Zuid-Limburg. Dat betekent dat je er een paar flinke klimmetjes kunt verwachten. Of je hier nou komt fietsen, wandelen of mountainbiken: het is af en toe best een uitdaging. Maar niet voor niets: het uitzicht is er adembenemend mooi. Voorbij de graslanden vol bloemen zie je in de verte de stad Heerlen liggen. De wandel- en mountainbikeroutes voeren je over hellingen en heuveltoppen, langs beekjes en door dalen.

Imstenraderbos Natuurmonumenten

Torens van bomen

Als je door het Imstenraderbos loopt, torenen gigantische woudreuzen van eiken en beuken boven je uit. De beuken in het bos zijn misschien wel de hoogste van heel Nederland! Vanuit het dal moeten ze hun best doen om nog een zonnestraaltje mee te pikken en concurreren met de bomen die hoger op de helling staan. Dat doen ze al sinds de 18de eeuw: daarom zijn ze zo groot.

Roofvogels spotten

Het sprookjesachtige Imstenraderbos is het jachtgebied van uilen, vleermuizen en zelfs haviken. Als je op een bankje aan de rand van het bos gaat zitten, zie je misschien wel een buizerd een muis vangen! Als je ze goed wilt zien, neem je natuurlijk je verrekijker mee. In de avondschemering kom je misschien wel een vleermuis op jacht tegen.

Middeleeuws kasteel

In de 17e eeuw stond er in het Imstenraderbos nog een kasteel. Het bos dankt zijn naam zelfs aan kasteel Imstenrade. Landheer graaf de Loë gebruikte dit bos als zijn jachtgebied. Als je goed zoekt, zie je de restanten van het kasteel nog terug. Kijk maar eens of je de grensstenen van het kasteel nog ziet liggen.

Imstenraderbos

De mooiste routes

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats RKHBS
Imstenraderbos

Nieuws

Imstenraderbos

Wat wij hier doen

Voor vogels en planten

In het Imstenraderbos krijgt de natuur de ruimte. De gigantische dode beuken die tijdens een recente storm omwaaiden blijven waar mogelijk liggen en herbergen nu paddenstoelen en larven van insecten. Zonlicht komt weer op de bodem en jonge bomen en struiken kunnen opgroeien. Daartussen verstoppen reeën en hazen zich.