Natuurgebied

Imstenraderbos

Imstenraderbos

Welkom in Imstenraderbos

Ontdek Zuid-Limburg in het klein. Geniet van het heuvelland met fraaie uitzichten en wandel door een eeuwenoud betoverend bos.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Imstenraderbos
  • Routes

Over het gebied

Ontdek vlak bij Heerlen Zuid-Limburg in het klein. Geniet van het heuvelland met fraaie uitzichten en wandel door een eeuwenoud betoverend bos, waar vleermuizen en uilen zich helemaal thuisvoelen.

Je vindt er een oud bos, een dal, hellingbos, landschapelementen, heuvels, graslanden, holle wegen, struwelen, scheerhagen en hoogstamboomgaarden. Geniet na een uitdagende klim van een adembenemend uitzicht over de het dal en de stad. Op het gezang van de vogels na, heerst in het diepe bos een bijzondere stilte. Vlakbij de stad en toch een wereld van verschil.

Wat kun je in het Imstenraderbos doen?

  • Wandelen en fietsen;
  • Kinderen kunnen spelen en ravotten bij de natuurlijke speelplek bij de Zandweg;
  • MTB-en (zie mtb-club Discovery);
  • Bovenop de fundamenten van een oude Romeinse villa vind je educatieve boerderij de Benzenraderhof.

Beek, bos en kalkrijke gronden

Machtige beuken en zomereiken spelen een hoofdrol in dit eeuwenoude loofbos. Samen met de bron onder de Benzenraderhof vormt het bos het belangrijkste brongebied van de Geleenbeek. Waarschijnlijk staan hier de hoogste en meest majestueuze beuken van Nederland! Dankzij de voedselrijke bodem en hun leeftijd, de bomen stammen uit het einde van de 18e eeuw, konden ze zo groot worden.

Het bos ligt op de steile helling van een erosiegeul, ook wel een grub genoemd. De bodem in het westen van het bos bestaat uit een dik kalkrijk lösspakket. Hier groeien kruiden als slanke sleutelbloem en bosereprijs.

Uilen, roofvogels en vleermuizen

In het Imstenraderbos leven verschillende uilensoorten, waaronder de bosuil en ransuil, andere roofvogels en meerdere soorten vleermuizen. Op de akkers, graslanden en in landschapselementen als graften en (meidoorn)hagen, kun je vogels tegenkomen, zoals de patrijs, grauwe klauwier en grasmus. In het gebied liggen ook enkele dassenburchten.

Kasteel Imstenrade

Het Imstenraderbos hoorde vroeger bij kasteel Imstenrade, het was het jachtbos van de landheer. Het kasteel stond er nog in de 17e eeuw, toen landheer Graaf de Loë hier woonde. Nu zijn er nog grensstenen die uit die stammen, het kasteel is in de loop der tijd verdwenen.

Werk van Natuurmonumenten

Wij zetten in natuurgebied Imstenradebos in op bosrand- en graslandbeheer voor kalkflora. Met ons akkerbeheer richten wij ons onder andere op de kansen voor de patrijs, andere akkervogels en vogels die afkomen op het cultuurlandschap met de vele landschapselementen.

Hoe kun je het Imstenraderbos bereiken?

Bezoekersinformatie

Vrij wandelen op wegen en paden
Honden welkom, mits aangelijnd

Faciliteiten

BrasserieBoscafé La Diligence.

Extra informatie

Direct naar