Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Imstenraderbos

Imstenraderbos

Imstenraderbos: Zuid-Limburg in het klein

“Imstenraderbos: mijn Zuid-Limburg in het klein. Je vindt er glooiende beukenbossen, graslanden met hoogstamfruitbomen, doorkijkjes naar sprookjesachtige landgoederen en akkers. In de bossen broedt de geheimzinnige havik, in de schemering hoor je de bosuil roepen en kun je reeën tegenkomen. ’s Nachts is het bos het domein van vleermuizen.”

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Imstenraderbos
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  Een betoverend mooi bos waar je weinig mensen tegenkomt, en toch vlakbij de stad Heerlen. Dat is het Imstenraderbos, in Zuid-Limburg.

  Fietsen, wandelen of mountainbiken in het Imstenraderbos

  Het Imstenraderbos ligt in Zuid-Limburg. Dat betekent dat je er een paar flinke klimmetjes kunt verwachten. Of je hier nou komt fietsen, wandelen of mountainbiken: het is af en toe best een uitdaging. Maar niet voor niets: het uitzicht is er adembenemend mooi. Voorbij de graslanden vol bloemen zie je in de verte de stad Heerlen liggen. De wandel- en mountainbikeroutes voeren je over hellingen en heuveltoppen, langs beekjes en door dalen.

  Imstenraderbos Natuurmonumenten

  Torens van bomen

  Als je door het Imstenraderbos loopt, torenen gigantische woudreuzen van eiken en beuken boven je uit. De beuken in het bos zijn misschien wel de hoogste van heel Nederland! Vanuit het dal moeten ze hun best doen om nog een zonnestraaltje mee te pikken en concurreren met de bomen die hoger op de helling staan. Dat doen ze al sinds de 18de eeuw: daarom zijn ze zo groot.

  Roofvogels spotten

  Het sprookjesachtige Imstenraderbos is het jachtgebied van uilen, vleermuizen en zelfs haviken. Als je op een bankje aan de rand van het bos gaat zitten, zie je misschien wel een buizerd een muis vangen! Als je ze goed wilt zien, neem je natuurlijk je verrekijker mee. In de avondschemering kom je misschien wel een vleermuis op jacht tegen.

  Middeleeuws kasteel

  In de 17e eeuw stond er in het Imstenraderbos nog een kasteel. Het bos dankt zijn naam zelfs aan kasteel Imstenrade. Landheer graaf de Loë gebruikte dit bos als zijn jachtgebied. Als je goed zoekt, zie je de restanten van het kasteel nog terug. Kijk maar eens of je de grensstenen van het kasteel nog ziet liggen.

  Herstel en beheer in het Imstenraderbos

  Het Imstenraderbos is onderdeel van het Geleenbeekdal. Vanaf november 2023 voert Natuurmonumenten werkzaamheden uit om dit unieke, afwisselende gebied ook voor de toekomst te behouden. Op de speciale projectpagina lees je wat we allemaal gaan doen.

  Naar de projectpagina
  Imstenraderbos

  De mooiste routes

 • Wandelen

  Wandelroute Imstenraderbos, bij Heerlen (geel)

  Maak een flinke klim, loop door eeuwenoud bos en geniet van fraaie uitzichten over het dal en de stad Heerlen.

  • 5,8 km
 • Mountainbiken

  MTB-route Parkstad Heerlen / Imstenraderbos

  Deze mountainbikeroute bij het Imstenraderbos, Heerlen heeft veel singletracks, klimmetjes en afdalingen. De route is goed te combineren met enkele andere routes in de omgeving Brunssummerheide.

  • 21,3 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Parkeerplaats RKHBS
  Imstenraderbos

  Nieuws

  Imstenraderbos

  Wat wij hier doen

  Voor vogels en planten

  In het Imstenraderbos krijgt de natuur de ruimte. De gigantische dode beuken die tijdens een recente storm omwaaiden blijven waar mogelijk liggen en herbergen nu paddenstoelen en larven van insecten. Zonlicht komt weer op de bodem en jonge bomen en struiken kunnen opgroeien. Daartussen verstoppen reeën en hazen zich.

  Word lidDoneer nu