Ga direct naar inhoud
Nieuws

Prehistorische vondst op de Kampina

10 januari 2020 | Irma de Potter

Een klein stenen werktuigje op de oever van het Belversven, vormt het bewijs dat er ongeveer 7000 jaar voor Christus al jagers leefden op de Kampina. Amateurarcheologen van Archeohotspot Boxtel zijn enorm trots op hun vondst uit het Mesolithicum, oftewel de middensteentijd.

Oever Belversven na natuurherstel

Natuurherstelproject legde stenen werktuig bloot

Toen bekend werd dat Natuurmonumenten afgelopen december een herstelproject op de oever van het Belversven ging uitvoeren, meldde Carlo Spee van Archeohotspot Boxtel, gevestigd in het Oertijdmuseum, zich bij de natuurorganisatie. Zij wilden graag na de werkzaamheden de afgeplagde bodem onderzoeken. Met negen leden van de club speurden zij minutieus de oever af naar prehistorische werktuigen. Hun zoektocht werd beloond met een stenen kling! “Dit is echt een hele bijzondere vondst” aldus Spee. “Voor zover wij weten, zijn er in dit gebied nog geen eerdere vondsten uit het Mesolithicum bekend”.

Werktuig uit de Middensteentijd

stenen werktuig (kling) uit de middensteentijd

Handel van kwartsiet uit het Belgische Wommersom

Het 2 cm grootte werktuigje blijkt een kling te zijn, waarmee men kon snijden. De smalle scherf is door de jagers afgeslagen van een stuk kwartsiet. Deze natuursteen komt maar op één plek ter wereld van nature voor, in het Belgische Wommersom. Omdat deze steensoort heel makkelijk te bewerken is, was het zeer gewild. De brokken steen werden verhandeld en verspreidden zich met de rondtrekkende jagers, die de stenen onderling ruilden. Je kunt ze daarom tegenwoordig in heel België, Zuid-Nederland en het Rijnland vinden.

Belversvenwandelroute

Wil jij graag in de voetsporen treden van deze jagers uit de steentijd, wandel dan de Belversvenwandeling van 4,8 km.

Meldpunt voor archeologische vondsten

Vind je in Noord-Brabant stenen werktuigen of andere archeologische voorwerpen? Meld die dan aan aan bij het Meldpunt Archeologische Bodemvondsten van de provincie. Zij registreren alle melding en geven het door aan het landelijke archeologische informatiesysteem Archis. 

Irma de Potter
Irma de Potter