Route Banisveld voor scootmobiel

Route Banisveld voor scootmobiel

Erop uit met de scootmobiel? Bij de uitkijktoren van Banisveld heb je ook vanaf de 'heuvel' al een mooi uitzicht over het landschap.

Je kunt vanaf de kruising Koevoortsedijk-Baniseveld met de scootmobiel naar de toren. Wil je parkeren met de auto? De parkeerplaats ligt dan wat verder weg, aan de Brinksdijk. Let dan op het vekeer, de aanrijroute gaat over de openbare weg met autoverkeer (60 km/u).

 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Toegankelijkheid

Praktisch

De route

 Startpunt

1Van landbouw naar natuur

Je kunt tussen de bomen door de open vlakte zien liggen. Tientallen jaren was dit een groot landbouwgebied. Tot het in 1996 met hulp van Rijk en provincie overging naar Natuurmonumenten.

Een van de grootste ingrepen om de natuur weer een kans te geven, was het verwijderen van zo'n 40 cm. grond. De oude woeste heidegrond kwam zo weer boven te liggen. Sinds die tijd heeft de natuur zich hier flink ontwikkeld. 

Nog frappanter is het, als je bedenkt dat de uitkijktoren waar je naar toe rijdt, bovenop een oude vuilstort staat. Die is veilig afgedekt en uiteraard niet afgegraven. Wat is het dan een mooi gebied geworden!

Banisveld
Van landbouw naar natuur

2Uitkijkpunt Banisveld

Vanaf de uitkijktoren, maar ook al vanaf de verhoogde heuvel kijk je uit over Banisveld. 

Heb je de runderen al gespot? Het zijn de Aberdeen Angus, een hoornloos ras. Zij helpen Natuurmonumenten met het gebied vrij te houden van snelgroeiende grassen, die anders andere planten zouden verdringen. 

Ook allerlei vogels hebben Banisveld ontdekt. Zoals de knalgele wielewaal. Deze schuwe vogel kun je hier in het voorjaar horen. Ondanks zijn gele kleur, lat hij zich niet makkelijk zien. In de app hoor je nu zijn karakteristieke roep. Speur met de verrekijker ook het gebied en de lucht af naar bijvoorbeeld de roodborsttapuit en buizerd, torenvalk en soms zelfs een boomvalk die van grote hoogte op een lekke hapje jagen.

Uitkijktoren Banisveld
Uitkijkpunt Banisveld
Wielewaal in de boomtop
Uitkijkpunt Banisveld
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.