Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Dal van de Beerze

Waar: Kampina

weidebeekjuffer
2 uur 23
7,2 km

Over de route

Fraaie wandelroute langs de beek de Beerze, over de overstromingsvlakte heen en terug naar de Spoordonkse Watermolen.

Waar kun je starten

Boom in optrekkende mist op Kampina

Wat kom je onderweg tegen?

Spoordonkse watermolen

1. Spoordonkse watermolen

Je bevindt je hier aan de zuidkant van natuurgebied Kampina van Natuurmonumenten. We laten de bekende bossen, vennen en heidevelden achter ons en staan nu in het Dal van de Beerze. De beek en overstromingsvlakte bepalen hier het landschap.

Bij de start van de route ligt de eeuwenoude Spoordonkse watermolen. Het is een graanmolen met twee raderen. Deze zijn nog steeds in gebruik en draaien er lustig op los! Ook zit er een particulier bezoekerscentrum in de Spoordonkse Watermolen en je kunt er iets lekkers eten of drinken.

 

Vistrap in de Beerze

2. Vistrappen

Als je pal langs de Beerze loopt, kun je in de beek een vistrap zien liggen. Deze telt veertien 'treden' die ervoor zorgen dat vissen zoals de kopvoorn en stekelbaarzen tegen de stroming in terug kunnen zwemmen naar hun geboortegrond en voortplantings- ofwel paaigebied. Hier zetten de vrouwtjes hun eitjes af. 

Die treden zorgen ervoor dat vissen na elke ‘klim’ kunnen uitrusten zonder een heel eind af te drijven. De treden zijn van basaltstenen gemaakt, waar weer waterplanten tussen kunnen groeien.

Vogelwikke

3. Bijzondere planten

Het dal van de Beerze is een nat gebied en dat levert bijzondere planten op. Kijk maar eens om je heen of je ze kunt ontdekken!

Je vindt er bijvoorbeeld het wilgenroosje, de valeriaan of de grote engelwortel. Die laatste lijkt erg op een berenklauw. Ook kun je vogelwikke (foto) tegenkomen. Deze plant dankt zijn naam aan de bloempjes. Die lijken namelijk op een vogeltje dat aan een tak hangt.

Zweefvliegen, diverse bijensoorten en vlinders zijn verzot op al deze planten.