Ga direct naar inhoud
Nieuws

Honderdduizenden plastic sliertjes gedumpt in de natuur

12 maart 2019

Een onbekende heeft honderdduizenden plastic sliertjes langs paden in natuurgebied Kardinge ten oosten van de stad Groningen gegooid. Boswachter Reiner Hartog van Natuurmonumenten is stom verbaasd en bezorgd. Het gaat om plastic tassen die door een papierversnipperaar zijn gehaald en waarschijnlijk afgelopen weekeinde zijn rondgestrooid. Woensdag krijgt hij hulp van zo’n vijftig militairen-in-opleiding om de troep op te ruimen. Daarnaast heeft hij bezoekers van het gebied gevraagd om tijdens een wandeling de sliertjes op te rapen.

plastic in natuur

Snel opruimen

Nadat Hartog bericht kreeg van de plastic sliertjes en ging kijken, zag hij de troep overal liggen. De boswachter van Natuurmonumenten tast volledig in het duister wie het plastic heeft verspreid en waarom. Hij heeft melding gedaan bij de politie. ‘We willen ze zo snel mogelijk opruimen, voordat de wind het plastic nog verder verspreid. Deze maand beginnen de eerste vogels met broeden. We willen voorkomen dat ze het plastic gebruiken voor de nesten of het zelfs opeten. Als plastic in een vogelmaag terecht komt, heeft de vogel een vol gevoel, maar krijgt geen voedingsstoffen binnen en gaat dood.’

Grote betrokkenheid omgeving

Uit een oproep op Facebook blijkt een grote betrokkenheid van de mensen die graag in het natuurgebied komen. De volgende ochtend nam een docent van het Noorderpoortcollege op en bood aan om met de militairen die de VeVa-opleiding volgen, te komen helpen. De militairen-in-opleiding komen morgenochtend met een bus naar het natuurgebied toe. Basisschool het Palet uit de aan het gebied grenzende wijk biedt ook hulp aan, voor als de militairen het morgen niet klaarspelen. Bezoekers van Kardinge die zelf de handen uit de mouwen willen steken, kunnen dat op eigen gelegenheid doen. De plastic sliertjes liggen verspreid vanaf het Spakenpad bij de wijk Beijum tot aan de oostzijde van het Beijumerbos in het natuurgebied.